Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller att hitta sätt att göra det mer attraktivt att vara med i partier. För de behöver vara mer än rena kampanjorganisationer.

Politiska partier behövs för en vital demokrati, men i dag är det svårare att se vad som skall locka medlemmar.

Annons
STOCKHOLM 20060917 Val till riksdagen i Kungsholmens gymnasium. Valarbetare delar ut valsedlar. Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX / Kod: 30212 ** DN OUT (även arkiv) **

Moderaterna i Stockholm tror knappast på det gamla påståendet att ”all publicitet är bra publicitet”. De har verkligen synts i medierna den senaste veckan, men i allt annat än smickrande sammanhang.

Det har kommit anklagelser om fusk i det interna provvalet, och revisionsfirman Ernst Young lyckades hitta misstänkt få av de nya medlemmarna. De anklagade har slagit tillbaka och har talat om dunkla motiv.

Det hela ger ett solkigt intryck och riskerar att inte bara drabba Moderaterna utan alla partier. Det vore illa, för de politiska partierna spelar en avgörande roll i en vital demokrati, i synnerhet i ett parlamentariskt system som det svenska. De ger kontinuitet åt politiken och gör det därmed lättare för väljarna att orientera sig. Politiken blir mer överskådlig, i en riksdag med 349 självständiga partilösa ledamöter vore det svårare att ställa de ansvariga till svars eller veta vad som kan hända efter nästa val.

I en artikelserie på nyhetsplats presenteras en fritidspolitiker från varje parti i kommunfullmäktige. De ger en bild av det dagliga lunken i politiken, där de flesta partimedlemmar varken är yrkespolitiker eller dagliga maktspelare. De visar också att bilden av att det skall ta så lång tid att slå sig fram i politiken är överdrivet. Det går att ganska snabbt få uppdrag.

Partierna har under lång tid förlorat medlemmar. De har ständigt talat om att förbättra sig, men har hittills inte kunnat vända utvecklingen. Den allra senaste tiden har en del tecken på att fler vill engagera sig och ställa upp i val faktiskt synts, men det är för tidigt att tala om en trend.

I teorin behövs medlemmar för att vara med om att formulera politiken, att bidra till partiets ekonomi och för att utse dem som företräder partiet.

I verkligheten har dock tempot i politiken har skruvats upp, och de ledande politikerna behöver snabbt reagera på händelser och uppblossande opinioner. Då går det inte att ha samråd eller ens kalla in styrelsen. Förankringen får ske i efterhand, det finns inte tid att låta medlemmarna vara med och påverka. Kampanjmakare och opinionsundersökare gör vidare att folklig förankring genom partiet framstår som mindre viktig.

Partierna har infört ett jämfört med andra länder generöst partistöd. Det ger stabilitet åt organisationen, men minskar betydelsen av frivilliga insatser och olika metoder att samla in pengar.

Kontroverserna kring provvalen visar på problemen när en ganska liten grupp har stort inflytande på vilka som skall placeras högt på listorna. Partiledningen kan tycka att medlemmarna inte röstar fram den ideala ”mixen” för att möta väljarna, och väljarna kan vilja ha större direkt påverkan på vilka som skall väljas in.

Det är dock inga bra värvningsargument om partimedlemmarna inte kan vara med och formulera politiken, inte behövs för ekonomin och inte bör få påverka vilka skall ha bäst chans att väljas in. Därför gäller det att hitta sätt att göra det mer attraktivt att vara med i partier. För partierna behöver vara mer än rena kampanjorganisationer, annars kan inflytandet över politiken kantra över för långt åt kampanjmakare och ”trendläsare” utan en tydlig förankring i värderingar.

Mer läsning

Annons