Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här låter lite bakvänt i avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen hårdnar. LO talar mycket om jämställdhet, men mansdominerade Pappers och Elektrikerna strejkar för mer än andra.

Annons

I dag utökas konflikten på arbetsmarknaden. Elektrikerförbundet har redan en övertidsblockad, men nu drabbas vattenkraften och Oskarshamns kärnkraftverk direkt. Det kan leda till allvarliga avbrott.

Pappers har redan strejk vid sex pappersbruk och övertidsblockad. Om parterna inte kommer överens blir det strejk vid ytterligare sex pappersbruk den 26 april.

Svenskt Näringsliv har gått till hårt angrepp mot de båda förbunden och talat om oansvariga stridsåtgärder för att få ut mer än andra industrifack. Organisationen menar att konflikterna hotar industriavtalets löneledande roll och kan leda till att tidigare årtiondens olyckliga lönehuggsexa återuppstår.

Hittills har ändå avtalsrörelsen gått hyggligt. Det är inte lätt att förhandla ett valår där delar av ekonomin är i kris och andra sektorer klarar sig betydligt bättre. Det har blivit avtal i flera branscher på en nivå som samhällsekonomin anses klara. Även Byggnads, med tidigare konflikter och krångliga avtal, har den här gången slutit ett avtal båda parter verkar nöjda med.

Elektrikerna har flera gånger tidigare tagit till stridsåtgärder. Förbundet har också ett starkt läge. Med ganska begränsade stridsåtgärder kan Elektrikerna få stora effekter i vårt elberoende samhälle. Skogsindustrin ser ut att repa sig och Pappers tror sig därför ha ett gott förhandlingsläge. Svenskt Näringsliv utlovar full konfliktersättning och säger sig inte vilja gå de två fackförbunden till mötes.

Det här låter lite bakvänt. För Arbetsgivarna vill ju egentligen att förhandlingar skall föras lokalt och att de enskilda företagens möjligheter att klara höjda löner ska spela större roll. Elektrikerna och Pappers anser att det finns mer pengar att hämta och tycker att de kan ta strid. Här är det i stället Svenskt Näringsliv som i praktiken slåss för central samordning av avtalen. Det var också dåvarande Saf:s historiska roll under Saltsjöbadsavtalets dagar.

LO vill däremot ha centrala avtal och satsning på lågavlönade kvinnor. Man gör uttalanden om kvinnopotter och om att gemensamt stå upp för kvinnodominerade och lågavlönade avtalsområden. Men i praktiken försöker här mansdominerade förbund genom att agera tufft utnyttja medlemmars nyckelställning för att få bättre avtal än andra. LO tycks vara bättre på krav och genusanalyser när det gäller samhället i stort än i den egna organisationen. För det är svårt att få ihop LO:s uttalanden och Pappers och Elektrikernas strejker och blockader.

Arbetsgivarna har tidigare gått ut med krav på att konflikträtten behöver inskränkas. De har hävdat att det i dag är möjligt för nyckelgrupper att ställa till stor skada genom begränsade insatser. Om denna möjlighet missbrukas sätts jämvikten mellan parterna på arbetsmarknaden ur spel. Då kan antingen samhällsekonomin hotas eller några nyckelgrupper skaffa sig orimliga fördelar framför andra grupper.

Det vore olyckligt att med mer lagstiftning begränsa parternas utrymme och eget ansvar. Den pågående konflikten gör dock att motiven för att begränsa konflikträtten stärks, samtidigt som den visar behovet av fortsatt samordning för att få för samhällsekonomin ansvarsfulla avtal.

Mer läsning

Annons