Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan bli mer som i Danmark i politiken

Många partier och inga riktigt stora. Så är det i Danmark, hur blir det i Sverige?

Annons
Danskt föredöme? Danska statsministrar, som Helle Thorning Schmidt (S), är vana att sy ihop uppgörelser åt olika håll med flera partier. Blir det så också för Fredrik Reinfeldt (M) i Sverige?

I dansk politik är det vanligt med uppgörelser till höger och vänster. De större partierna behöver stöd av många små.

Svårt att överblicka för väljarna, men pragmatiskt och öppet för ”oheliga” allianser”. Är vi på väg ditåt också i Sverige, om Socialdemokraterna och Moderaterna dominerar mindre än förr?

I senaste Sifomätningen, publicerad i helgen i SvD, var det annat än skillnaden mellan blocken som väckte uppmärksamhet. Det var i sig en dålig nyhet för den borgerliga alliansen. Underläget är fortsatt så stort att det börjar te sig ointagligt.

I stället riktades uppmärksamheten mot att de två stora partiernas andel av väljarna krymper. 29,4 procent för Social-demokraterna och 21,2 procent för Moderaterna blir 50, 6 procent av alla väljare, ned från 60,8 i valet. 1994 hade de två största partier- na hela 72,5 procent av rösterna.

Tja, ibland svänger fokus snabbt i politiken. För inte så länge sedan lyftes de borgerliga småpartiernas problem fram.

De ansågs komma i skuggan av de stora och dominerande Moderaterna. Nu går det i stället sämre för Moderaterna, då ökar bekymret för partisplittring och trassliga förhandlingar i riksdagen.

Det är dock främst Socialdemokraterna som har gått tillbaka. De brukade ha 38–48 procent av rösterna, någon gång till och med 50 procent. Här har trenden länge varit fallande och nu hamnar partiet snarare på 29–35 procent i stöd.

Bland de borgerliga partierna har ledartröjan skiftat, Tidigare var Folkpartiet, därefter Centern störst och Moderaterna efter 1979. Moderaterna har oftast hamnat på 20–25 procent, 30,6 i senaste valet var ovanligt bra. Nu börjar de Nya Moderaterna bli mer som de gamla i väljarstöd.

När båda de största partierna minskar kan dock resultatet bli dramatiskt. Riksdagen ser ut att få allt fler partier.

Med mer av personval vore det logiskt med färre partier och större utrymme för olika åsikter inom partierna. Men så verkar det inte bli. Med många mindre partier blir det allt svårare att snickra i hop tydliga majoriteter.

I grannlandet Danmark är det redan så. Där har Socialdemokraterna och det ledande borgerliga partiet Venstre tillsammans mindre än 50 procent. Det finns en tradition av minoritetsregeringar. De får laga efter läglighet och söka stöd åt olika håll, även om de kan vara förankrade till höger eller vänster.

En viktig skillnad är att högerpopulistiska Dansk folkeparti enligt mätningarna har stöd av över 20 procent och är ett parti andra förhandlar med.

Så lär det inte bli här med Sverigedemokraterna, som alla andra håller kort.

I övrigt ser svensk politik ut att bli mer som dansk. Med många mindre partier blir det svårt att regera och särskilt att bilda kraftfulla majoritetsregeringar.

Mer läsning

Annons