Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ser illa ut när ledamöter lämnar riksdagen så snabbt efter valet.

Respekten för väljarna bör avhålla ledamöter från att hoppa av riksdagen. Det är bra med en egen bas utanför partipolitiken, men det gäller samtidigt att bottna ideologiskt.

Annons
Moment 22. Socialdemokraten Thomas Bodström valde att lämna riksdagen när han inte fick tjänstledigt.foto: scanpix

Thomas Bodström (S) orsakar åter rabalder. Den förre socialdemokratiske justitieministern var utsedd till vallokomotiv, men gjorde klart att han skulle åka med familjen till USA efter valet.

USA-vistelsen hade nog ställt till mest trassel om de rödgröna hade vunnit valet och Bodström blivit aktuell som minister. Den nya regeringen skulle ha behövt göra en rivstart, och då hade det varit konstigt om en minister skulle ha varit tjänstledig.

Nu gick valet dåligt för Socialdemokraterna och den borgerliga regeringen sitter kvar. Bodström ansökte om föräldraledighet för ett barn som går i skola i USA. Men så advokat han är hade han inte läst det finstilta. Försäkringskassan betalar inte ut hel föräldraledighet när barnen går i skolan och riksdagen ger bara tjänstledighet för hel föräldraledighet.

Bodström hamnade i ett Moment 22 och tvingades välja mellan att stanna i USA med familjen eller att komma hem direkt. Han valde då att lämna riksdagen.

Beslutet att inte bevilja föräldraledighet beklagas av ledande socialdemokrater. Partiledaren Mona Sahlin tycker det är ”omodernt”, vilket i dagens Sverige är bland det mest negativa man kan hävda.

Nu lär det inte gå någon nöd på Bodström. Han tjänade förra mandatperioden, utöver riksdagsuppdraget, bra på att arbeta som advokat och skriva böcker. Så han lär inte behöva utnyttja inkomstgarantin.

Riksdagsuppdraget borde vara mycket eftertraktat. Det är ett förtroendeuppdrag och där väljarna genom kryssande kan stödja speciella kandidater. Bodström kryssades in, men väljer nu att lämna riksdagen. Detsamma gäller förre forsknings- och högskoleministern Tobias Krantz (FP). När Krantz fick lämna ministerposten i samband med regeringsombildningen slutade han också som riksdagsledamot.

Det ser illa ut när ledamöter lämnar riksdagen så snabbt efter valet, även om Bodström hade berättat om sin USA-vistelse långt i förväg. Även den som inte blir minister på grund av ett förlorat val eller den som tvingas lämna regeringen har med öppna ögon ställt upp som kandidat till riksdagen. I det fallet är Mats Odell (KD) ett bättre föredöme. Han fick också mot sin vilja lämna regeringen, men kämpar vidare som riksdagsledamot.

Systemet med listor och suppleanter gör det lättare att hoppa av. I Storbritannien leder ett avhopp till fyllnadsval och risken att partiet förlorar platsen. Så där brukar de flesta sparkade ministrar eller valförlorare fortsätta i parlamentet.

Om Socialdemokraterna hade velat behålla Bodström hade de också kunnat acceptera frånvaro under några månader, med möjlig plikt att komma hem om det hade sett ut att bli riktigt dramatiska voteringar. Eftersom Bodström fick så många kryss, trots att han berättat om sina från-varoplaner, hade en sådan modell visat respekt för väljarna, men inneburit att Socialdemokraterna i det dagliga arbetet ett tag tappade en röst.

Det visar att partidisciplinen alltjämt är stark. Bodström är på ett sätt ett föredöme. Han har ett jobb vid sidan av politiken och det ger större ekonomisk självständighet. Däremot verkade Bodström inte bottna ideologiskt utan alltför mycket anpassa sig till de för dagen gällande åsiktstrenderna.

Mer läsning

Annons