Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ser ut som de gamla sambanden inte gäller. Trots ökad tillgänglighet har alkoholbruket efter ett tag börjat minska.

Färre unga dricker alkohol, men frågan är varför.

Annons
Intresserar färre. Alkoholen har blivit mer lättillgänglig, men sedan några år minskar ändå konsumtionen.foto: scanpix

Sedan Sverige gick med EU har alkohol-politikens verktyg blivit färre. System-bolagets monopol finns kvar, men har naggats i kanten. Förbud mot alkoholreklam har förklarats som otillåtet. Införselkvoterna har ökat dramatiskt – privatpersoner kan i princip ta in nästan obegränsad mängd alkohol från andra EU-länder. Direktimport av alkohol har blivit tillåten.

Sammantaget har alkoholen blivit mer tillgänglig. Det är svårare att höja skatten när det är lättare att handla vid sidan av Systemet. Enligt de dominerande åsikterna om tillgänglighet borde alkoholbruket öka kraftigt. När konsumtionen stiger bör problemdrickarna bli fler och dricka mer.

Men så tycks det inte ha gått. Folkhälso-institutets generaldirektör Sarah Wamala hävdar i ett inlägg på DN Debatt att alkoholkonsumtionen tvärtom har minskat kraftigt bland ungdomar och unga vuxna sedan år 2000. Det gäller särskilt bland män, men de allra senaste åren anas en nedåtgående trend också bland kvinnor. Bland hela befolkningen ökade alkohol-konsumtionen kraftigt runt sekelskiftet för att nå en topp 2004. Sedan har den minskat från 10,5 liter ren alkohol per invånare över 15 år till 9,3 liter 2009.

Wamala menar att minskningen bland ungdomar har ett samband med samhällets satsningar på alkoholförebyggande med många olika åtgärder. Men hon medger också att andra faktorer som ökat dataspelande, en allmän hälsotrend eller en reaktion mot vuxenvärldens alkoholvanor kan ha spelat in.

Samtidigt är Folkhälsoinstitutet oroligt för att alkoholskadorna inte sjunker lika snabbt som konsumtionen, vilket skulle tyda på ett en mindre grupp ändå dricker allt mer. Storbritannien sägs inte ha gjort samma satsning som Sverige på att minska drickandet och där har skrumplever ökat kraftigt.

Men enligt tidskriften Economist har alkoholkonsumtionen ökat kraftigt i Stor-britannien under 1990-talet, men har sedan 2002 minskat. Ungefär samma utveckling som i Sverige med andra ord. Först en kraftig ökning, därefter en minskad konsumtion. Alkoholskadorna förblir dock höga, liksom ordningsproblemen.

Det ser därför ut som de gamla sambanden inte gäller. Trots ökad tillgänglighet har alkoholkonsumtionen efter ett tag börjat minska. Problemdrickarna ska däremot inte ha påverkats, men här kan det handla om en fördröjning.

Bland ungdomen kan den ökade invandringen spela in. I debatten om manlig om-skärelse sägs att runt 3 000 pojkar omskärs om året. De är judar (måttfull alkohol-tradition) eller muslimer (alkoholfientlig tradition). Det motsvarar drygt 5 procent av alla pojkar. Då knappast alla med denna bakgrund omskärs bör andelen i dag vara 5–10 procent från minoriteter med en mer alkoholrestriktiv syn. Det bör påverka statistiken för ungdomens drickande.

Sverige har anledning att värna alla alkoholpolitiska instrument. Det är alltid riskabelt att inte kunna använda hela arsenalen. Därför borde det bli möjligt att minska införseln, vilket i sin kan ge utrymme för högre skatter. Enskilda länder borde ha större rätt att reglera eller förbjuda alkoholreklam.

Där behövs dock också en större ödmjukhet. Mönstren uppträder inte alltid som väntat, och utvecklingen verkar likartad i flera länder. Oavsett orsaken är det ändå glädjande att fler låter glaset stå.

Mer läsning

Annons