Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det ser ut som om Socialdemokraterna tänker mörka med de svåra avvägningarna fram till valet"

Socialdemokraterna vill göra a-kassan generösare och låta skattebetalarna betala mer. Med då skulle skälen för att förstatliga a-kassorna bli starkare.

Annons

Socialdemokraterna ser ut att spela på missnöjet med regeringen och ducka om de besvärliga avvägningarna. Kritiken mot de nya villkoren för långtidssjukskrivna har varit upprörd, men det har talats mindre om att det tidigare gick alldeles för snabbt att bli förtidspensionerad.

Alliansregeringen hade också motgångar i opinionen när a-kassan förändrades. Socialdemokraterna passar gärna på att påminna om problemen kring a-kassan, senast i ett inlägg på DN-debatt av Sven-Erik Österberg.

Socialdemokraterna säger sig i ett ansträngt läge prioritera sänkta avgifter. Men samtidigt skall taket för ersättningar höjas. Det skall också bli enklare att ta tillfälliga jobb utan att riskera a-kasseersättning. Det skall vidare bli lättare att tacka nej till jobb som inte tar till vara den arbetslöses speciella kompetens.

I ett ansträngt läge prioriterar Socialdemokraterna således det mesta som låter bra för de arbetslösa. Det skall ”finansieras solidariskt”, vilket är politikerspråk för mer pengar från skattebetalarna.

Det finns skäl att vara kritisk mot delar av regeringens politik. Taket för ersättningsnivån bör höjas, det har legat still i flera år. Det finns en viktig poäng med att inte göra inträdesvillkoren hårda och underlätta att ta tillfälliga jobb.

Men det handlar hela tiden om besvärliga avvägningar, som inga beslutsfattare kommer ifrån. En frivillig försäkring som administreras av fackliga organisationer bör ha en egenavgift, skattebetalarna bör inte i praktiken betala hela utgiften.

Det är bra med tillfälliga jobb, men reglerna får inte göra det möjligt att under långa tider jobba deltid med nästan heltidslön genom utfyllnad av a-kassan.

Om a-kassan skall vara en omställningsförsäkring bör villkoren försämras efter en tid och det kan vara bättre att behöva ta ett jobb som finns än att vänta på ett som är avpassat till den egna utbildningen. Här gäller det också att inte göra kraven från arbetsgivare och stat för hårda. Arbetsmarknaden fungerar sämre om det är svårt att byta inriktning. Det är något regeringen behöver fundera på i andra sammanhang, som när den skall göra det svårare för den som inte har precis rätt utbildning att arbeta som lärare.

Det ser ut som Socialdemokraterna tänker mörka med de svåra avvägningarna fram till valet. De behöver dessutom komma överens med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Här har väljarna rätt att kräva tydligare besked.

Socialdemokraterna står fast vid att a-kassan skall vara frivillig och fackligt administrerad. Argumenten för att föra in a-kassan i det allmänna försäkringssystemet och avskaffa de fackliga a-kassorna blir dock starkare ju mer av arbetslöshetsförsäkringen som ”finansieras solidariskt”, det vill säga med skattepengar.

Mer läsning

Annons