Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det skulle dock inte skada med mer ödmjukhet från oppositionen. Den förlorade valet.

Regeringen agerar klokt med att lägga en försiktig budget. Sunda statsfinanser gjorde att Sverige klarade krisen bättre än andra länder.

Annons
Nöjd Borg. Finansminister Anders Borg tycker att det går bra för Sverige.foto: scanpix

Finansminister Anders Borg tar inga risker. Budgeten för 2011 innebär att den borgerliga Alliansens vallöften infrias, främst genom att pensionärer får lägre skatt. Men nya kostsamma förslag, som ytterligare ett jobbskatteavdrag och lägre restaurangmoms, redovisas som reformambitioner.

Det övergripande målet är sunda stats-finanser. Staten får åter överskott 2012 och med dagens antaganden finns ett ytterligare reformutrymme för 40 miljarder kronor. Det skulle betyda att pengar finns för lägre inkomstskatter och lägre moms, liksom till ytterligare satsningar på infrastruktur och forskning. Regeringen har också ambitioner om en obligatorisk a-kassa, men här är inte finansieringen det stora problemet.

Prognoserna ser bra ut, främst för de närmaste åren. Tillväxten beräknas dock falla år från år, men är 2014 ändå närmare 3 procent. Arbetsmarknaden återhämtar sig snabbare än väntat. De riktigt höga arbetslöshetstalen blev aldrig verklighet.

Alltjämt är dock många arbetslösa. Regeringen fortsätter att prioritera arbetslinjen, vilket innebär sådant som arbetspraktik, coaching, åtgärder för integration och bättre villkor för entreprenörer.

Välfärden värnas genom ytterligare några miljarder kronor i tillfälligt statsbidrag till kommunerna och därutöver en del riktade bidrag inom äldrevård och sjukvård. Det ger tillskott till kommunernas budget, men även kommunsektorn klarade krisen bättre än vad man vågat hoppas på.

Anders Borg pekade på att åtstramningar i andra länder kan dra ned den svenska återhämtningen. Andras problem var tydliga exempel på faran av att inte vårda stats-finanserna under bättre tider. Sverige hade ett rejält budgetöverskott i högkonjunkturen, vilket gav utrymme för satsningar när krisen slog till. Borg varnade för att det alltid kommer nya nedgångar och att det gäller att redan nu rusta för nästa kris.

Minskad tillväxt i omvärlden de närmaste åren kan dock snarare stärka motiven för att komma med ytterligare stimulanser för att hålla uppe sysselsättning och efterfrågan. Skulle utvecklingen bli klart sämre än beräknat kan därför regeringen ställas inför en besvärlig avvägning mellan återhållsamhet och åtgärder för att hålla uppe sysselsättningen.

Som helhet är det dock bra att regeringen är försiktig. Mandatperioden är fyra år, så det finns tillfällen att justera politiken.

De rödgröna oppositionspartierna framhöll att regeringen inte har egen majoritet genom att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och därför borde bli mera ödmjuk. De var beredda att samarbeta om regeringen ändrade sig om miljö, a-kassa och sjukförsäkringen.

Det skulle dock inte skada med mer ödmjukhet från oppositionen. Som handelsminister Ewa Björling framhöll i Västerås ökade regeringen sin andel av väljarna, något få regeringar har lyckats med i Sverige de senaste årtiondena. Allianspartierna fick 49,3 procent av väljarna och bara två rege-ringar sedan 1950-talet har haft större väljarandel. Den rödgröna oppositionen förlorade däremot mark och skillnaden i mandat mellan Alliansen och de rödgröna är större än förra mandatperioden. Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval.

Så visst bör regeringen sträcka ut handen. Men som helhet gick ändå valet bra för den borgerliga alliansen.

Mer läsning

Annons