Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var närmast upp- och nedvända världen när Säpochefen varnade för ett kontrollsamhälle.

Nu krävs lugn och eftertanke, inte att som Morgan Johansson (S) plötsligt byta åsikt om Säpos möjligheter att signalspana.

Annons
Byter fot. Morgan Johansson (S) tycker numera att Säpo bör få rätt att signalspana.

Kriser kan lätt leda till ogenomtänkta beslut för att ge intryck av handlingskraft eller för att lugna en upprörd och orolig opinion. Det är just därför de grundläggande mänskliga rättigheter har ett särskilt skydd i grundlagen. De går inte att ändra över en natt, utan det krävs två riksdags-beslut och mellanliggande val.

I princip håller ledande opinionsbildare med om att helgens sprängdåd i Stockholm inte får hota det öppna samhället där olika åsikter och livsstilar är accepterade. Men det tycks ändå vara lätt att ryckas med och utan någon djupare eftertanke kräva hårdare kontroller och att fler skall registreras.

Det var närmast upp- och nedvända världen när Säpochefen Anders Danielsson i SVT:s Aktuellt varnade för att skapa ett kontrollsamhälle med omfattande åsiktsregistrering. Säpo har fått hård kritik för att inte i förväg ha uppmärksammat självmordsbombarens extrema och våldsamma åsikter.

Framtida utredningar får visa om Säpo kunde ha varit mer vaksamt. För visst är det ett allvarligt misslyckande att en för säkerhetspolisen okänd man kom så nära att orsaka många döda och skadade.

Säpo har i princip rätt att samla in information om individer så länge detta är motiverat utifrån Säpos uppgifter, som att bekämpa terrorism. Men sådan insamling får inte ske enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexuell läggning. Detta förbud mot politisk åsiktsregistrering tillkom under 1960- och skärptes under 70-talet. Bakgrunden var en omfattande registrering bland annat av medlemmar i Vänsterpartiets föregångare Sveriges kommunistiska parti. Därför kan inte Säpo exempelvis registrera personer bara för att de skriver något extremt på Facebook.

Förbudet mot åsiktsregistrering bör värnas. Annars riskerar människor som aldrig gjort något annat än uttryckt åsikter att stängas ute från jobb och kanske komma in i andra länders register när säkerhetspoliser byter uppgifter med varandra.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) öppnade i går för att Säpo borde kunna signalspana, trots att de rödgröna gick till val på att FRA-lagen skulle rivas upp och göras om.

Socialdemokraternas stöd till FRA-kritikerna var kanske aldrig byggd på övertygelse. När de själva hade makten framstod inte justitieminister Thomas Bodström direkt som den personliga integritetens främste värnare.

Det hade inte stärkt förtroendet för Socialdemokraterna att efter ett allvarligt sprängdåd och så snart efter valet byta åsikt i en fråga om avvägningen mellan integritet och myndighetskontroll. Morgan Johansson fick också bakläxa i riksdagsgruppen för sitt utspel.

Regeringen har redan före sprängdådet haft åsikten att den modifierade FRA-lagen behövs, men frågan om hur Säpo skall signalspana är inte avgjord. Det finns goda skäl att i lugn och ro diskutera om sprängdådet gör nya lagar eller andra förändringar befogade. Morgan Johanssons snabba åsiktsbyte blir mest en nyttig påminnelse om varför det behövs en tröghet i det politiska beslutsfattandet för att undvika förhastade och opportunistiska beslut.

Mer läsning

Annons