Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det visar att Breivik har förlorat, rättssamhälle och demokrati fortsätter som förut.

Domen mot Anders Behring Breivik gör inte att sorgen och smärtan försvinner, men den kan göra det lite lättare att gå vidare

Annons
Handbojor på. Anders Behring Breivik kommer att för lång tid, kanske hela livet, sitta isolerad i fängelse. Det blir en lättnad för många i Norge, som dag efter dag har behövts konfronterats med bilder på massmördaren och hans otäcka leende.foto: scanpix

Norge var i världens blickpunkt i går när domslutet om massmördaren Anders Behring Breivik meddelades. Resultatet var ganska väntat.

Breivik förklarades tillräknelig och dömdes till lagens strängaste straff, Det betyder 21 års fängelse, men han kan även efter den tiden bedömas som för farlig att släppas ut. Minimistraffet är 10 år.

Ganska normala nordiska straff, men de väcker förvåning i omvärlden. Breivik kommer att bedömas vart femte år, men många bedömare tycks utgå i från att han aldrig släpps. Så i praktiken kan det verkligen handla om livstids fängelse.

Därigenom har domstolen gjort de flesta nöjda. De drabbade och allmänheten ville att Breivik skulle dömas till straff och inte till vård. Det innebar att Breiviks extrema politiska åsikter tas på allvar och inte avfärdas som ren galenskap. Rädsla för invandring från muslimska länder, om än inte försvar för morden, finns spridda inom högerextremistiska grupper.

Breivik är också nöjd med domen. Han har aldrig förnekat morden, men harmset avvisat att han skulle vara galen och inte ansvarig för sina handlingar. Han ansåg sig som klok och normal och kommer inte att överklaga domen.

Förhoppningsvis har domarna gjort en helt juridisk bedömning och inte mot bättre vetande valt alternativet som de vet att de flesta vill ha. För en lekman ser det också ut som om domstolen har träffat rätt. För nog ger Breiviks iskalla planering av mass-morden intryck av att han är tillräknelig och kan kontrollera sina handlingar.

Såren från Breiviks terrorangrepp kan nog aldrig läkas, men dagens domslut innebär någon form av avslut. Breivik försvinner från löpsedlarna in i fängelsets isolering.

Därmed slipper offer och allmänhet att närmast dagligen påminnas om hans svåra brott, otäcka leende och verklighetsfrämmande världsbild.

Berättigad kritik har riktats mot polisens agerande under massmorden och mot att beslutade skyddsåtgärder inte hade genomförts. Här behövs förändringar och förbättringar, även om det alltid är lätt att vara efterklok. När svåra och oväntade brottshandlingar inträffar tycks det vara svårt för myndigheterna att agera effektivt.

Däremot har det norska samhället agerat värdigt och eftertänksamt efter att morden hade ägt rum. Rättsstaten har fungerat. Även en grov brottsling som Breivik har rätt till en en opartisk rättegång och till försvarsadvokater. Det har handlat om sorg, inte om hämnd.

Statsminister Jens Stoltenberg har under sommaren fått kritik för tidigare senfärdighet, men framträdde trots den personliga sorgen som en samlande gestalt för nationen efter dåden.

Norsk politik har efter en tids turbulens återgått till vardagslunken. Arbeiderpartiet drabbades av svåra förluster, men nya medlemmar har strömmat till. Det visar att Breivik har förlorat, rättssamhälle och demokrati fortsätter som förut.

Frågor väcks om psykiatrin. Hur kunde psykiatrerna komma till så olika slutsatser? Psykiatrin verkar vara allt annat än en exakt vetenskap.

I Norge hörs röster för att stärka domstolens möjlighet att själv bedöma utlåtanden från psykiater. På denna punkt ses den svenska modellen som bättre än den norska.

Mer läsning

Annons