Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det vore bakvänt att, när opinionen skiftar, undergräva Systembolagets monopol.

Alkoholens skador uppmärksammas mer och drickandet minskar. Då vore det ett steg i fel riktning att underminera Systembolaget genom att tillåta gårdsförsäljning.

Annons
Värt att värna. Systembolaget är en grundbult i svensk alkoholpolitik.foto: scanpix

VLT har på nyhetsplats i en artikelserie behandlat alkoholen och dess skadeverkningar. Problemen är svåra och dyra. Alkohol är inblandat vid de flesta våldsbrotten och innebär också på andra sätt mer arbete för polis och sociala myndigheter. Sverige har i internationell jämförelse hårda narkotikalagar, men en i svensk studie ökar alkohol risken för våldshandlingar mycket mer än andra och förbjudna droger. Nyligen kom en brittisk rapport där det hävdades att alkohol var den farligaste drogen av alla om farorna för individen och farorna för samhället adderades.

Tidsandan svänger fram och tillbaka. Under en tid har synen på alkohol bland vuxna blivit mer tillåtande. Politiska beslut har, stundtals framtvingade av EU, inneburit att alkohol har blivit mer lättillgängligt och accepterat. Alkoholreklam har tillåtits, Systembolagets öppettider har förlängts och monopolet har börjat sälja lådvin. I praktiken är det nästan fria införselregler för enskilda personer från andra EU-länder. Det har inneburit ökad privatimport, i varje fall när kronan har stått stark. EU har hårda krav för att godkänna ett fortsatt monopol för Systembolaget.

Bilden av en mer tillåtande syn är för all del inte entydig. Bilismens ökande betydelse kombinerad med lagarna mot rattfylla har bidragit till minskat drickande. I arbetslivet har också, som framgått i artikel-serien, synen blivit mer negativ till att använda alkohol under arbetstid.

Nu finns dock tydliga tecken på en genomgående mer kritisk och restriktiv syn på alkohol. VLT:s artikelserie är en bland flera där alkoholens skadeverkningar lyfts fram och en nykter livsstil skildras positivt. Alkoholkonsumtionen har inte heller fortsatt att öka, något de värsta olyckskorparna varnade för. Efter en topp 2004 har alkoholkonsumtionen minskat något, detsamma gäller ungdomars drickande.

Sverige har goda skäl att i EU tydligare försvara den egna modellen för att begränsa alkoholbruket. Länder kan lära av varandra, Sverige borde nog mer än i dag accep-tera medicinering för alkohol- och narkotikamissbrukare. Men traditionerna är så pass olika inom EU att alkohol- och drogpolitik främst bör beslutas nationellt. Mer restriktiva införselregler skulle ge mycket större handlingsfrihet för att genomföra en egen politik med breda restriktioner som höga priser och färre försäljningsställen. Det är bättre än att tvingas satsa på mer riktade insatser, som kan drabba utsatta grupper och gå ut över personlig integritet.

Det vore i varje fall bakvänt att i ett skiftande opinionsklimat ytterligare undergräva Systembolagets monopol. Men det är vad så kallad gårdsförsäljning av vin med mera skulle innebära. Det kan låta lockande att lokala producenter skulle få sälja sina egna alkoholvaror. Så är det i Finland, som också har ett försäljningsmonopol. Regeringen har, med viss tvekan från Kristdemokraterna och Folkpartiet låtit utreda frågan, men en förutsättning är att EU ser denna försäljning som förenlig med att upprätthålla Systembolagets monopol.

Nu kommer utredaren enligt uppgifter i medier att föreslå att de lokala handlarna skall få sälja också andra produkter inom samma sortiment. Här gäller det att stämma i bäcken och tydligt säga nej till att undergräva Systembolaget.

Mer läsning

Annons