Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det vore bra om president Obama med återvunnen auktoritet kan ägna mer tid åt andra stora frågor.

President Obama lyckades där så många andra presidenter misslyckats. USA får nu av allt att döma en mer heltäckande sjukvård, men den politiska striden fortsätter.

Annons
Borde se gladare ut. Vicepresident Joe Biden och president Barack Obama konstaterar att sjukvårdsreformen ser ut att bli antagen.foto: scanpix

Så fick då president Barack Obama av allt att döma igenom en sjukvårdsreform efter sju sorger och åtta bedrövelser. Det gör honom historisk. Flera andra presidenter före honom misslyckades.

Obama har tidigare fått kritik för att prata bättre än han handlar. Den kritiken har visat sig felaktig. Obama har målmedvetet fört reformen genom kongressen. Förslaget har efter kohandel anpassats för att få tillräckligt många röster för att gå igenom.

Det är därför en ganska urvattnad reform som nu har antagits. För att tillfredsställa demokratiska abortmotståndare fick Obama lova att inga skattepengar skall gå till aborter. Det finns inget statligt försäkringsalternativ utan privata försäkringsbolag har hand om sjukvårdsförsäkringarna också i fram-tiden. Men det blir i princip obligatoriskt att teckna en försäkring och försäkrings-bolagen skall inte kunna säga nej till försäkringstagare som är eller kan misstänkas bli sjuka. Barnens försäkringsskydd byggs också ut.

Majoriteten var dock knapp i representanthuset. Alla republikaner och 34 demokrater röstade emot förslaget. Politiken i USA förblir polariserad. De flesta nejröstande demokraterna kommer från de forna sydstaterna, som återigen visar sig ha en tydligt mer konservativ politisk kultur. I resten av USA var det en stabil majoritet för reformen, fast hälsoproblemen är som störst just i de forna sydstaterna.

Det återstår en del juridiska överklaganden (detta är trots allt USA) och beslut i senaten, men det skall mycket till för att stoppa reformen nu. Den innebär att de flesta som i dag är oförsäkrade, eller har dåliga sjukförsäkringar, får det bättre.

Republikanerna säger att de skall riva upp alltsammans. Det blir dock lättare sagt än gjort. När medborgarna börjar vänja sig med förmånerna vid genomgripande reformer brukar de vara svåra att rulla tillbaka. Det krångliga beslutssystemet i USA gör det svårt att driva igenom stora beslut, men också att upphäva dem.

Däremot blir det säkert flera tillfällen till justeringar. Reformen skall på sikt spara pengar genom ökad effektivitet och att patienter kan söka vård tidigare. Besparingarna förefaller dock osäkra. Det låter sam-tidigt dyrt när fler skall få sjukförsäkring, försäkringsbolagen inte får välja bort sökande och demokraterna inte har velat ta itu med de kostsamma skadestånden.

Republikanerna vädrar morgonluft i höstens val till representanthus och en tredjedel av senaten. President Obamas stöd har också sviktat, men gårdagens seger kan bli en vändpunkt. Han har nu visat sig kunna driva igenom en genomgripande reform, medan oppositionen riskerar att framstå som gnälliga nej-sägare.

Det vore bra om president Obama med återvunnen auktoritet kan ägna mer tid åt andra stora frågor. Där finns flera andra besvärliga inrikespolitiska frågor, som arbetslöshet, budgetunderskott och invandring.

USA är världens mäktigaste land och har därmed avgörande betydelse för att lösa globala problem. Där behövs aktiva insatser från president Obama. För resten av världen är sådant som miljöförstöringen, världshandeln, Irans kärnvapenprogram och fred i Mellanöstern ändå viktigare än hur USA organiserar sin sjukvård.

Mer läsning

Annons