Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödläge bäddar för stor skattereform

Moderaterna och Socialdemokraterna lurpassar om skatter och utgifter.

Annons
Allvarsmän. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) vill hålla hårt i statens plånbok de närmaste åren.

Utrymmet för att sänka eller höja de samlade skatterna är magert de närmaste åren. Då stärks skälen att i stället få bättre skatter genom att förenkla skattesystemet.

Tiderna är på väg att bli bättre. Så därför måste staten bli snålare. Det är innebörden av radarparet Fredrik Reinfeldts (M) och Anders Borgs (M) senaste ekonomiska utspel.

Det hela uttrycks dock på ett krångligare sätt. Reinfeldt och Borg skriver i Dagens Nyheter att ”när ekonomin börjar stabiliseras är det rimligt att offentliga finanser stärks.”

Det är också i linje med ekonomisk teori. När det är dåliga tider kan staten, om den inte redan är skuldsatt upp över öronen, sänka skatter och öka utgifter.

Det håller i gång ekonomin och håller nere arbetslösheten. Fler har då ett jobb att gå till.

Men när krisen är över gäller det för staten att samla i ladorna inför nästa nedgång. Då kan skatter behöva höjas och utgifter hållas nere.

Det brukar vara lättare sagt än gjort. När de mesta annat går åt rätt håll kan det vara särskilt svårt att motivera höjda skatter eller sänkta utgifter. Därför brukar regeringar ha svårare att samla i ladorna än att spendera i kristider. De brukar dessutom ogärna genomdriva försämringar före val.

Reinfeldt och Borg har prognoserna på sin sida. De talar om att tillväxten ska öka de närmaste åren.

Det kan dock noteras att regeringen det här året har varit generös med skattesänkningar, trots att uppgången sägs vara på gång.

Det hade nog varit bättre att satsa mer tidigare. Nu kommer de sänkta skatterna till löntagarna väl sent, när ekonomin redan är på väg att återhämta sig. Men i år är det valår, så politiskt kan det ha varit bättre att vänta.

Moderaterna säger nu att det saknas utrymme för sänkta skatter de närmaste åren. I stället kan skatter på tobak eller alkohol behöva höjas, och skattebasen breddas (vad det senare nu egentligen betyder).

Oppositionspartierna är, föga förvånande ett valår, kritiska. De säger att så här lät det inför förra valet också.

Socialdemokraterna har även de litet manöver- utrymme om skatterna. De vågar eller vill inte ta tillbaka jobbskatteavdragen och har anklagat regeringen för att ha för stora underskott. Då kan de varken höja skatterna kraftigt eller öka utgifterna rejält.

De stora partierna kan eller vågar inte genomföra några rejäla höjningar eller sänkningar av skatterna. Den som då vill förändra något måste höja några och sänka andra skatter.

Det borde öppna för en bred översyn av skattesystemet. Sedan den stora skattereformen i början på 1990-talet har undantagen blivit fler och krånglet ökat.

Det vore bra med en ny reform för tydliga och stabila skatter. Hittills har politikerna varit svala. Om de inte kan höja och sänka skatterna bör dock intresset för att förenkla öka.

Mer läsning

Annons