Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effekterna av vulkanutbrott och jordbävningar kan lindras, men de kan inte hindras.

Jordbävningar och vulkanutbrott visade hur svår framtiden är att förutse, men också att det spelar roll vad vi gör och hur väl samhällen fungerar.

Annons
Stoppade flygplan. Vulkanutbrottet på Island slog ut stora delar av Europas flygtrafik.foto: scanpix

2010 inleddes med vad som skulle visa sig vara en de värsta naturkatastroferna i modern tid. Jordbävningen på Haiti ledde till runt 250 000 människors död, jämförbart med antalet döda i tsunamin 2004.

Senare fick många flygresenärer lära sig att Eyjafjallajökull inte bara är svårt att stava till utan kan orsaka kaos. Vulkanaskan visade hur sårbara för störningar dagens högt utvecklade samhällen är och påminde om att vulkanutbrott genom historien har orsakat stor förödelse.

Men den här gången blev det inte så allvarligt. Dödsoffer krävdes inte och efter ett tag kom flygtrafiken åter i gång. En kraftig jordbävning i Chile i februari ledde, i varje fall jämfört med Haiti, inte till någon katastrof.

Världen fick 2010 därför en påminnelse om hur viktigt det är med väl fungerande samhällen. Katastrofen på Haiti förvärrades av att landet är ett av världens fattigaste med en olycklig historia av utländskt inflytande, korruption, klassklyftor och inkompetenta regeringar.

Effekterna av vulkanutbrott och jordbävningar kan lindras, men de kan inte hindras. Människans påverkan på miljön genom sådant som utsläpp eller skogsskövling går det däremot att direkt göra någonting åt.

Oron för en av människan orsakad klimatförändring finns kvar och trots att det kan bli två kalla vintrar i rad framhåller en stor majoritet inom vetenskapen att den globala uppvärmningen fortsätter och att 2010 kan bli det varmaste året någonsin.

FN-samarbetet mot global uppvärmning hotades av sammanbrott, men en begränsad överenskommelse i Mexiko gjorde att den internationella processen kan fortsätta. Så länge stora utsläppsländer som USA och Kina inte kan enas om verkningsfulla åtgärder blir det dock svårt att nå längre än begränsade uppgörelser om i sig angelägna projekt.

President Obama lyckades i början på året få igenom en reform som skall ge fler amerikaner rätt till rimlig sjukvård. Det var ett viktigt steg för USA, men tog kraft och tid från andra politiska frågor som miljön. Efter mellanårsvalen i höstas är Obama politiskt försvagad och kommer att få svårare att driva klimatfrågan. För övriga världen hade det nog varit bättre om miljön hade fått högre prioritet i början av Obamas mandatperiod.

Effekterna av finanskrisen är inte över, men den ekonomiska utvecklingen gick åt rätt håll, inte minst i Sverige. Det stora återstående problemet är underskotten i flera länders statsfinanser. Medan USA väljer att vänta med åtgärder för att inte försvaga efterfrågan och sysselsättning är flera länder i Europa på väg att genomföra kraftiga åtstramningar.

Storbritannien bytte regering och den nya liberalkonservativa koalitionen har lagt förslag för att minska det stora budget-underskottet. Eurozonen skakas av en rejäl kris, där land efter land tvingas strama åt för att undvika att själva valutasamarbetet hotas. Ännu är inte frågan om vilka åtgärder som krävs för att rädda euron avgjord.

Kinas och Indiens ekonomiska framsteg fortsätter, vilket visar hur starkt förändringens vindar blåser. Men andra konflikter verkar frusna. Iran ser ut att fortsätta med sitt kärnvapenprogram och freden mellan israeler och palestinier verkar avlägsen.

Mer läsning

Annons