Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter en sluten process ställs väljarna inför fullbordat faktum. Det blir en skattehöjning på 50 öre i landstinget.

Den rödgröna skattehöjningen i landstinget på 50 öre var allt annat än en överraskning. Men den kommer att märkas i plånboken.

Annons
Primärvård prioriteras. Pengarna från den höjda landstingsskatten ska bland annat gå till att göra vårdcentralerna mer tillgängliga och bättre.foto: vlt:s arkiv

Landstingets rödgröna majoritet hade, som framgår på nyhetsplats, i går presskonferens om den reviderade landstingsbudgeten. Den föreslår att skatten höjs med 50 öre. Det var ingen överraskning, utan snarast väntat.

Den borgerliga oppositionen hade krävt besked och i ett debattinlägg fått svaret att ”utmaningar i välfärden är viktigare än skatten”. De rödgröna framhöll att de fyra borgerliga allianspartierna minsann hade varit med och höja skatten 2007. Majoriteten ville hellre bedriva en ambitiös politik för en sjukvård av hög kvalitet, en hållbar regional utveckling och en utbyggd fungerande kollektivtrafik än att endast ägna sig åt skattefrågan. Det var svårt att missa det underliggande budskapet om att skatten skulle höjas.

Utåt hävdade majoriteten dock att inget var bestämt och att frågan skulle analyseras vidare. På presskonferensen framgick dock att frågan hade diskuterats och förankrats i partierna. De hade fått uppslutning från de egna kommunalpolitikerna.

Det var egentligen under denna period väljare och andra kunde påverka. Men den processen skedde slutet inom partierna och när förslaget nu väl är lagt och förankrat lär det inte finnas någon återvändo.

Väljarna ställs inför ett fullbordat faktum. Det blir en skattehöjning på 50 öre, vilket betyder flera hundralappar mindre i månaden för en familj där båda arbetar heltid. 50 öre är en rejäl skattehöjning,

Det stämmer att de borgerliga partierna, då tillsammans med Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet, höjde skatten med 52 öre 2007. Men den majoriteten gav sedan tillbaka 30 av de 52 örena till skattebetalarna. De lyckades visserligen inte återställa hela skattehöjningen, men kom en bit på vägen. Den här gången är det svårt att se något liknande, allt talar för att lagd skattehöjning ligger.

Majoriteten redovisar flera argument för att beslutet var nödvändigt. De starkaste handlar om att sjukvården trendmässigt får ökade kostnader och att flera andra landsting, med skiftande majoriteter, också har eller kommer att höja skatten.

Tidigare har dock majoriteten hävdat att en höjning inte är aktuell så länge sjukhus-vården inte har ordning och kontroll på sina kostnader.

I går fanns inga detaljerade förslag om vad de nya pengarna ska användas till. Det kommer senare, vilket också försvårar för oppositionen att redovisa ett alternativ till den höjda skatten.

De stora satsningarna finns dock redovisade och de görs på primärvården, bland annat med ökad tillgänglighet och en permanentad barn- och ungdomshälsa, och på kollektivtrafiken.

En bättre primärvård ska minska trycket på sjukhusen, och därmed kunna hålla tillbaka kostnaderna. Men i övrigt får inte sjukhusvården, så när som ett tillskott till Köping, någon tydlig del av satsningarna. Risken finns därför att de höjda skatteinkomsterna intecknas, och att det ändå kvarstår ett underskott i sjukhusen. Då kan de ekonomiska problemen återkomma.

Risken med att höja skatten är att vaksamheten för att hålla nere kostnaderna minskar. Då kan man snart vara tillbaka till ruta ett.

Visst är de ökande kostnaderna för sjukvård ett bekymmer. Här finns ingen enkel lösning, men att höja vanliga människors inkomstskatt lockar inte.

Mer läsning

Annons