Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vecka kan vara en lång tid i politiken.

Enligt de senaste opinionsmätningarna ser det dystert ut för Socialdemokraterna. Klarar Håkan Juholt att från och med nu vara stabil personligt och politiskt?

Annons
Omvald. Fredrik Reinfeldt fortsätter som partiledare för Moderaterna.foto: scanpix

I helgen fick Mälardalens socialdemokrater i Västerås lyssna på partiledaren Håkan Juholts botgöring. Han reser nu runt landet för att återskapa förtroendet.

Partimedlemmarna verkar beredda att ge Juholt en ny chans. Från flera håll har det kommit rapporter om god stämning när Juholt har besökt olika partimöten.

Frågan är dock om väljarna är lika förlåtande. I helgen kom ett par för Juholt och Socialdemokraterna katastrofala opinionsmätningar. I en ”extra-Sifo” förlorade Socialdemokraterna nästan 10 procentenheter och fick bara 25,5 procent. Väljarna gick inte över till de andra rödgröna partierna, utan det var Moderaterna som ökade kraftigt. Med 34,8 procent skulle Moderaterna enligt den här mätningen vara nästan 10 procentenheter större än Socialdemokraterna. I en annan mätning svarade 68 procent att de kände störst förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister, medan endast 17 procent hade störst förtroende för Håkan Juholt. Statsvetarnestorn Olof Ruin, som har forskat om välfärdsstat och Socialdemokraterna, hävdade i ett inlägg i Dagens Nyheter att ”den valde (Håkan Juholt) har visat sig otillräcklig”. Ruin tyckte att partiets verkställande utskott borde ha tagit chansen att rätta till misstaget att välja Juholt och förmått honom att självmant avgå.

Moderaterna fortsätter att försöka ta över som Sveriges samhällsbärande parti med ett brett stöd. Nu kom helgens partistämma lite i skymundan av Gadaffis död, eurokrisen och Socialdemokraternas bekymmer. Det nya idéprogrammet antogs med betoning av nya honnörsord som rättvisa, trygghet och jämställdhet.

Partiet fick kritik för att det i partistyrelsen inte valdes in någon ”invandrare”, som dock visade sig betyda ”utomeuropeisk bakgrund”. Det är ändå på sitt sätt ett gott betyg åt integrationen . I dag ”räknas” ofta inte personer med en bakgrund i övriga Europa som ”invandrare”. Så var det inte för några årtionden sedan. Om ytterligare några år kan samma sak hända med personer som har rötter i länder geografiskt längre bort.

Jessica Polfjärd från Västmanland kom in i partistyrelsen – den enligt uppgift första västmanlänningen på över 60 år! I så fall får det väl sägas vara på tiden.

Partiledningen klarade hem de Nya Moderaternas profilfrågor om att behålla Las och inte prioritera sänkt värnskatt. Men i några andra frågor som könskvotering i bolagsstyrelser eller att jämlik fördelning av oavlönat hushållsarbete skulle programfästas satte stämman ned foten. Det var uppiggande att den anpassliga partiledningen inte kan lägga om politiken hur som helst, utan att stämmomajoriteten stod fast vid att staten ska hålla tassarna borta från privatliv och val av styrelser. Ett stort parti behöver öppna meningsbrytningar och ideologisk debatt.

Just nu ser det bra ut för Moderaterna och den borgerliga alliansen. Men som det så ofta sägs kan en vecka vara en lång tid i politiken. Väljarna kan ha kort minne och vara mycket osentimentala. Därför kan Socialdemokraterna mycket väl komma igen till nästa val. Men det förutsätter att Håkan Juholt från och med nu driver en stabil och konsekvent linje och inte göra fler personliga fadäser. Det verkar lättare sagt än gjort.

Mer läsning

Annons