Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energiuppgörelse mer viktig än politiska poäng

Regeringen borde syna Socialdemokraterna genom att inleda samtal om en blocköverskridande uppgörelse om energi.

Annons
Energiproblem. Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven vill diskutera energipolitiken med regeringen.

Socialdemokraternas nye ledare Stefan Löfven har vid flera tillfällen velat ha blocköverskridande förhandlingar om energipolitiken. Han menar att parterna först ska försöka enas om hur mycket energi hushållen och industrin behöver. Därefter kan de diskutera vilka energisla

De borgerliga partierna har varit kallsinniga. I SVT:s partiledardebatt fick Stefan Löfven gång på gång frågan om sin syn på kärnkraften. Det gav lättköpta debattpoäng. Löfven har som ordförande för IF Metall förespråkat att nya kärnkraftverk behövs, medan Socialdemokraterna har kongressbeslut om att kärnkraften ska fasas ut.

Löfven har inte varit kristallklar. I en Ekointervju lät det som om ny kärnkraft kunde byggas, men senare har han försvarat kongressbeslutet. Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Jeannie Nilsson har även sagt att kärnkraften inte ska byggas ut.

Moderaterna vill å ena sidan inte förhandla så länge Socialdemokraterna inte är samordnade och har en tydlig linje. Å andra sidan hävdar de att Socialdemokraterna visst har en tydlig linje om att avveckla kärnkraften och att så länge den gäller finns det inte något att förhandla om.

En blocköverskridande överenskommelse om energin skulle vara till stor fördel för Sverige, förstås förutsatt att den är sakligt och ekonomiskt hållbar. Det skulle ge industrin och andra aktörer möjlighet att planera mer långsiktigt. I dag har regeringen öppnat för att bygga nya kärnkraftverk när de gamla har tjänat ut om de kan byggas utan statligt stöd. Men om det skulle bli rödgrön majoritet kan beslutet rivas upp och nya avvecklingsbeslut fattas.

Löfvens förslag skulle kunna ge en öppning för att bryta det låsta läget. En analys av energibehovet kan visa att utan nya kärnkraftverk måste fossila bränslen användas mer och längre. Det skulle kunna ge Socialdemokraterna ett skäl att ändra uppfattning.

Det kan även noteras att Löfven med flera har talat om att kärnkraften inte ska byggas ut. Men att ersätta existerande kärnkraftverk behöver inte kallas utbyggnad, det blir ju inte fler kärnkraftverk.

I fackliga förhandlingar försöker parterna enas om verkligheten och sedan komma överens på ett sätt som gör att ingen part förlorar ansiktet. Modellen att börja med att analysera energibehovet kunde vara ett sätt att göra det lättare för Socialdemokraterna och Löfven att modifiera den tidigare ståndpunkten.

I politiska sammanhang är det däremot mer frestande att ställa frågor och krav som försvårar för motparten. De borgerliga partierna måste förstå att Socialdemokraterna inte kan byta åsikt i energifrågan innan förhandlingarna ens har börjat.

Vill regeringen nå en uppgörelse om energipolitiken är därför agerandet mot Löfven och Socialdemokraterna kontraproduktivt. Vill de vinna politiska poäng är agerandet däremot förståeligt.

Här borde regeringen sätta behovet av en långsiktig energipolitik främst. Då bör de syna Socialdemokraterna och inleda förhandlingar. Det är inte ens särskilt riskfyllt. Det värsta som kan hända är att det inte blir någon uppgörelse, men då gäller ändå dagens politik.

Mer läsning

Annons