Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år efter attacken är det ännu närmast omöjligt att ta in vidden av Breiviks brott.

I morgon är det ett år sedan Anders Behring Breivik mördade sammanlagt 77 människor. De flesta av dem på Arbeiderpartiets ungdomsförbunds sommarläger på ön Utøya.

Annons
Norge. I morgon är det ett år sedan Breiviks attentat i Norge.foto: scanpix

Liksom den 11 september 2001 är datumet den 22 juli sannolikt inpräglat i de flestas minne.

Massakern på Utøya visade på hur mångfacetterade hoten mot demokratin är. Genom att så mycket rädsla har riktats mot militanta islamister sedan attacken mot World Trade Center tycktes många ha glömt hotet från andra typer av extremism.

Ett år efter attacken är det ännu närmast omöjligt att ta in vidden av Breiviks brott. Nyhetsrapporteringen är fortfarande frekvent, inte minst då rättegången mot Breivik har pågått under sommaren. Under den har många kunnat ta del av vilka skador han har åsamkat även dem som överlevde 22 juli.

Utöver sina vänner lever många i dag utan sådant som ett ben. Och många har drabbats av posttraumatisk stress och stött på ¿problem så som sömnsvårigheter, att ligga ned påminner dem i alltför hög grad om hur de låg på ön med sina döda vänner omkring sig. Andra kan inte äta jordgubbssylt för att det påminner dem alltför mycket om blod.

Inte minst har det varit svårt även för oss i Sverige förstå hur det kunde ske. Mitt i sommaren arrangerar flera svenska politiska ungdomsförbund kongresser och andra aktiviteter. Genom att Norge står oss så nära blir rädslan stor för att något liknande skulle kunna ske även här. Utöver den enorma förlust som dådet utgjort mot de drabbade liksom deras anhöriga kommer det på sikt även att slå hårt mot den norska politiken då ju många framtida politiker inte längre finns med oss. En generation framtida socialdemokrater har blivit kraftigt reducerad.

Parallellt med lidandet pågår även politiska processer. Minnesmärken över offren ska sättas upp. Vem som ska få skapa monumenten är dock inte klart, och ett monument som trots detta skapas finns det ännu ingen placering för. En debatt pågår även om huruvida aktiviteterna bör fortgå på ön eller om en minneslund bör skapas för att visa offren hänsyn. För de anhöriga har den fortsatta mediebevakningen liksom de långa processerna för dylika frågor knappast varit lätt.

På årsdagen kommer minnesceremonier att äga rum i kyrkor runtom i Norge. Men även dessa ceremonier diskuteras då åsikterna går isär om huruvida kyrkliga ceremonier verkligen är det lämpligaste forumet för att visa på mångfald.

Det kan tyckas cyniskt att debatter som dessa pågår parallellt med sorgearbetet. Men samtidigt finns det något hoppingivande med det. De visar på att den ¿politiska debatten är i högsta grad levande.

Breiviks dåd var tänkt som ett slag mot demokratin. Att norrmännen trots detta envetet fortsätter med sina demokratiska procedurer, även vad gäller sådant som vem som ska få skapa ett monument, är ett slag mot Breivik. Att dessa processer får fortgå är av största vikt. Hoten mot demokratin och det öppna samhället får inte segra, oaktat om de heter Anders Behring Breivik eller Usama bin Ladin.

Mer läsning

Annons