Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nederlag i omröstningen vore mycket allvarligt förregeringen, och särskilt för Centerledaren Maud Olofsson.

Regeringen riskerar att förlora riksdagsomröstningen om energipolitiken, vilket vore ett allvarligt nederlag. Dramatiken kring kärnkraften tycks aldrig ta slut.

Annons
Politisk följetong. Kärnkraftverken, som Forsmark, ser åter ut att skapa politisk dramatik.foto: scanpix

I går kom regeringens proposition, som tillåter nya kärnkraftverk men skärper skadeståndsansvaret vid en olycka. Dagen innan var det 30 år sedan den omtumlande folkomröstningen om kärnkraft.

Den var slutpunkten på flera år då kärnkraften på ett olyckligt sätt dominerade och låste svensk politik. Därefter lade folkomröstningsresultatet en kall hand över energipolitiken under lång tid. Forskning om ny kärnkraft var förbjuden.

Till slut hann ändå verkligheten i fatt. Klimatkrisen ökade behovet av fossilfria bränslen och Sverige använder mycket kärnkraft. Flera andra länder har beslutat att satsa på ny kärnkraft och de svenska kärnkraftverken börjar bli gamla.

Den borgerliga regeringen enades om en ny politik med flera ben. Energianvändningen skall bli effektivare och förnybara energiformer byggas ut. Förbudet mot nya kärnkraftverk tas bort, förutsatt att de placeras där det i dag finns fungerande reaktorer.

Därmed borde det ha funnits förutsättningar för att komma bort från låsningarna när det gäller kärnkraft. Den fossilfria kärnkraften kan användas i framtiden, men bara om det går utan statligt stöd.

Socialdemokraterna valde dock snabbt att slå igen dörren och enas med de rödgröna partierna om en gemensam energipolitik, där det inte finns någon plats för kärnkraften. Alliansen med Miljöpartiet vägde tyngre än facklig omsorg om industri och energiförsörjning. Därmed blir energiförsörjningen en valfråga, trots behovet av långsiktiga spelregler.

Dramatiken slutar inte här. Regeringen riskerar att förlora omröstningen i riksdagen då en ”vilde” (avhoppad moderat) och ett par centerpartister hotar med att rösta nej.

Regeringen har redan när det gäller FRA och folkmordet 1915 fått ändra sig eller förlorat för att några riksdagsledamöter inte har följt partiets linje. ”Vilden” Göran Thingwalls agerande är ett avskräckande exempel på när enskilda ledamöter sätter egna intressen framför det allmänna bästa. De centerpartistiska ledamöterna har däremot väl så starka argument som de tidigare avhopparna när de hänvisar till det egna starka kärnkraftsmotståndet.

Kärnkraftsmotståndare driver kampanj för att få centerpartister att rösta nej. Någon motsvarande kampanj för att för socialdemokratiska kärnkraftsvänner att gå emot partilinjen har inte hörts av. Det är bara borgerliga ledamöter som i praktiken tillåts rösta efter egen övertygelse.

Ett nederlag i omröstningen vore dock mycket allvarligt för regeringen, och särskilt för Centerledaren Maud Olofsson. Centerpartiet skulle framstå som svagt och splittrat i ett läge där opinionssiffrorna redan är låga. Därför borde omsorgen om det egna partiet och om regeringens handlingskraft väga tyngst den här gången.

Mer läsning

Annons