Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tydligt nej till fossilgas skulle rensa luften.

Det är att ta i att kalla Sofia Arkelstens bjudresa för muta, utan hennes agerande är en fråga för väljarna och det egna partiet. Regeringen bör utnyttja tillfället till att säga nej till fossilgasutvinning i Sverige.

Annons
I skottgluggen. Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten krävs på svar.foto: scanpix

Moderaterna har haft det trassligt med sina utnämningar. Tre ministrar och en stats-sekreterare tvingades avgå under den förra mandatperioden. Nu står sedan ett par dagar nyutnämnda partisekreteraren Sofia Arkelsten i skottgluggen. Det började med en bjudresa av Shell till Frankrike – för två år sedan.

När mediedrevet tar fart brukar nya frågetecken dyka upp. Så även för Arkelsten, som hade låtit Fortum bekosta ett besök på kärnkraftverk i Finland och RFSU en resa till Tanzania. Hon hade även provkört en BMW några dagar gratis. Riksenheten mot korruption undersöker om resorna kan betraktas som muta. Nu har dock Enheten redan lagt ned utredningar om några andra riksdagsledamöter som på motsvarande sätt lät sig bjudas av Shell. Arkelsten är således inte ensam om att ibland låta företag betala.

Det verkar också fel att tala om mutor och korruption så länge resor och möten som i detta fall redovisades öppet. Riksdagsledamöter fattar inga exekutiva beslut där det ena eller andra företaget direkt gynnas. Det vore inte heller bra om riksdagsledamöterna avstod från kontakter med omvärlden och vi måste lita på att de inte ändrar åsikt så fort någon annan betalar något.

Samtidigt behöver riksdagsledamöter visa gott omdöme och inse att större summor eller kontroversiella företag sticker i ögonen. Det är ingen slump att kritikerna skjuter in sig på oljebolaget Shells bjudresa och inte på att den mer omhuldade påtryckarorganisationen RFSU betalade för en Afrikavistelse.

Frågan om Arkelsten har visat dåligt omdöme är då inte en fråga för korruptions-utredare utan för hennes väljare och parti. Moderaterna får själva avgöra om hon är en för stor belastning för att fortsätta som partisekreterare. Här kan dock Moderaterna hamna i en opinionsmässig Moment 22. Fortsätter Arkelsten påminns väljarna om Shell och bjudresor. Avgår hon kan Moderaterna å andra sidan få kritik för att de behandlar kvinnors överträdelser hårdare och inte lever upp till de egna parollerna om att bli bättre på jämställdhet.

Det finns större anledning att hålla kolla på företags kampanjbidrag. I takt med att personvalet betyder mer behöver de enskilda kandidaterna mer pengar till kampanjer. Ett generöst kampanjbidrag från företag till en kandidat eller ett parti kan därför vara mer komprometterande än att bjuda på middag eller på en kortare resa. Här krävs större öppenhet inför och efter valen.

Miljöpartisten Gustav Fridolin har fingerfärdigt i Expressen kopplat ihop Arkelstens resa med Shells provborrningar efter fossilgas i Skåne. Sambandet är inte kristallklart, men regeringen och Moderaterna kunde utnyttja tillfället för att sätta ned foten om utvinning av fossila bränslen i Sverige.

De fossila bränslena är den stora boven när det gäller utsläpp av klimatgaser. Regeringen arbetar för svensk energiförsörjning skall bli fossilfri. Den öppnar för nya kärnkraftverk för att kärnkraften är en bättre energikälla än de fossila bränslen som kol, olja eller fossilgas.

Då verkar det bakvänt att öppna för utvinning av fossila bränslen i Sverige, även om gas släpper ut mindre än olja och kol. Ett tydligt nej skulle rensa luften.

Mer läsning

Annons