Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett välkommet domslut

Högsta förvaltningsdomstolens beslut är inte bara en smäll på Radiotjänsts fingrar, det är en redig käftsmäll.

Annons

Högsta förvaltningsdomstolens dom att Radiotjänst inte kan ta ut tv-licens för datorer, surfplattor och smarta telefoner var både oväntad och välkommen.

Oväntad för att både förvaltningsrätten och kammarätten i tidigare domslut gått på Radiotjänsts linje.

Välkommen därför att domen sveper åt sidan en mossig lagstiftning som inte har hängt med när tekniken utvecklats. Ett reglemente ur takt med tiden.

Radiotjänst har hävdat att eftersom det numera går att se hela SVT:s utbud på nätet ska man betrakta datorer och surfplattor som tv-mottagare och därför betala tv-licens.

Ett ifrågasatt argument. Att man rent tekniskt har möjlighet att se SVT:s program betyder ju inte att man gör det.

Dagens dom får både direkta och långsiktiga konsekvenser för Radiotjänst.

Förra året när avgiften för datorer infördes fick Radiotjänst 100 000 nya licensbetalare.

Ska vi ha public service värd namnet måste finansieringen vara långsiktig och hållbar. Ett betydande intäktsbortfall får naturligtvis svåra följder för SVT.

Dagens dom visar att det behövs ett nytt intäktssystem. Men hur ska det se ut?

En väg att gå är att riksdagen lagstiftar om en ny skatt, en tv-skatt.

Många ser dock detta som ett dåligt alternativ. Hittills har politiker och företrädare för public service försökt hålla programbolagen fria från direkt statlig anknytning. Programbolagen ägs av en stiftelse. En formsak kan tyckas för det är ändå regeringen som utser stiftelsens styrelse och bestämmer tv-avgiftens storlek.

Att hävda självständighet och oberoende och värja sig mot anklagelser om att vara en statstelevision har dock ansetts viktigt.

En annan och kanske bättre väg att gå är att göra tv-licensen till en avgift på skattsedeln men inte kalla den skatt utan tv-avgift, att göra på samma sätt som med begravningsavgiften som ju alla skattskyldiga betalar.

Här har våra politiker fått något att fundera över.

Intrikat är också frågan om Radiotjänst ska ge tillbaka pengar till dem som betalat tv-licens för sin dator, telefon eller surfplatta.

Radiotjänsts ryggmärgsreflex var att meddela att pengar alls inte skulle betalas tillbaka.

Radiotjänst hävdade att man fram till i dag inte gjort något fel.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut är dock prejudicerande och drivs frågan i domstol torde Radiotjänst riskera ytterligare en förlust. Sista ordet är säkert inte sagt i den frågan.

Mer läsning

Annons