Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europas karta ritas om?

Nationalisterna hoppas att ett självständigt Skottland lätt ska glida in i EU. Men då kan fler utbrytarstater dyka upp.

Annons
Valutaoro. I dag gäller det brittiska pundet också i Glasgow eller Edinburgh, men hur blir det nästa år? Foto: VLT:s arkiv

Det kan bli rörigt i EU och frågan är vilka pengar som ska gälla för den som besöker Skottland. Det lugnaste och förnuftiga vore om det blir nej till ett självständigt Skottland.

I Sverige är det många som gäspar åt EU-valet. Intresset är större för riksdagsvalet, men någon större dramatik lär det intet bli. Regeringsskiften är inget nytt, och de stora partierna är försiktiga. I andra EU-länder kan politiken bli desto mer dramatisk 2014. EU-valet kan ge framgångar för EU-skeptiker och missnöjespartier.

I Storbritannien ska det dessutom bli folkomröstning i Skottland om att bryta upp unionen och bli ett självständigt land. Verkar märkligt för utomstående, skottarna talar engelska och är långt ifrån förtryckta. Men det lokala parlamentet styrs av nationalisterna och de satsar allt på att vinna omröstningen och bryta sig ur. En del säger till och med att Skottland är mer nordiskt än engelskt, och säger sig vilja gå med i Nordiska rådet!

I Spanien finns starka krav på självständighet Katalonien, som inte bara är bäst i fotboll, utan också den rikaste delen. Centralmakten är helt emot självständighet.

Belgien plågas av konflikter mellan landets språkgrupper. Bryter sig Skottland och Katalonien ur kan Belgien brytas upp.

Inför folkomröstningen i Skottland försöker nationalisterna lugna oroliga väljare. Det mesta ska bli som förr, bara lite bättre.

Drottningen blir kvar. Förut ville de införa euron, men det ligger liksom inte i tiden. Så nu ska de behålla pundet som valuta. Skottland ska kunna fortsätta som EU-medlem.

I veckan förklarade alla stora partier i Storbritannien att det inte blir någon valutaunion med ett självständigt Skottland. Så Utbrytarskottland måste skaffa en egen valuta, men kanske knyta den hårt till pundet.

Så gjorde Irland länge med sitt pund och så gör Danmark med euron.

Sedan förklarade EU-kommissionens ordförande Barroso att ett självständigt Skottland måste ansöka och förhandla om medlemskap.

Alla 28 medlemsländer måste rösta ja, och Spanien kan lägga in sitt veto för att avskräcka Katalonien. EU-ledningen kanske kunde tänka sig att ge de besvärliga engelsmännen en läxa, men fruktar vad som kan hända i Spanien eller Belgien.

Just nu leder nejsidan i Skottland, men osvuret är bäst. Som om inte det räckte med eurokrisen. Det sista EU behöver är frågan om hur utbrytarstater i unionen ska behandlas.

Mer läsning

Annons