Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europas skuld växer för varje dag

EU:s regelverk kring asylärenden lämnar ut människor till flyktingsmugglare. 

Annons
På flykt. Varje år omkommer tusentals människor på flykt då de tvingas ta olagliga och farliga vägar till Europa.

När flyktingar kommer till Europa, är det enligt Dublinförordningen det första ankomstlandet som ska hantera deras asyl-ansökan.

I går rapporterades att flera EU-länder, främst Italien, bryter mot detta, genom att inte registrera de flyktingar som kommer dit. Till följd av detta får Sverige ta ett allt större ansvar, när människor på flykt i stället söker sig hit.

Det har inte befunnit sig så många människor på flykt som i dag sedan andra världskriget. När Italien och andra EU-länder inte tar sitt ansvar för att hjälpa dessa människor är det mycket allvarligt.

Men det mest upprörande när det gäller behandlingen av de människor som tvingas fly till Europa undan krig och förtryck, är ändå inte att en del EU-länder bryter mot Dublinförordningen.

Utan att de människor som tvingas fly inte på något lagligt sätt kan ta sig hit.

För att kunna söka asyl i Sverige eller något annat EU-land måste man befinna sig i landet.

Länderna i EU har emellertid visumtvång för människor från i princip alla länder där det pågår krig, konflikter och kränkningar av mänskliga rättigheter – och misstänks man vilja ha ett visum för att kunna söka asyl, får man sin visumansökan avslagen.

Kontentan av detta regelverk är att det inte finns några lagliga vägar till Europa för människor på flykt.

Människor flyr naturligtvis i alla fall. Det är de tvungna att göra: krigen, tortyren och förföljelserna upphör liksom inte.

Resultatet blir bara att i stället för att kunna ta sig från krigets helvete till Europa på ett någorlunda tryggt sätt, är människor utlämnade åt flyktingsmugglare och knappt flytsäkra båtar.

De som har en chans att få en asylansökan prövad är med andra ord de som vågar eller tvingas att välja en illegal resväg hit. Resultatet: tusentals människor omkommer när de försöker fly till Europa. Varje år.

Slutsatsen av detta borde för den med minsta sinne för humanitet vara att vägarna hit ska göras lagliga, så att flyktingsmugglingen förlorar sitt existensberättigande.

Inte sällan blir den i stället att det ska tas krafttag mot smugglingen – utan minsta ambition att samtidigt öppna en dörr på glänt för den som flyr. Det är en logik av en särskild sort: grymhetens.

Det måste skapas lagliga vägar till Europa. Ett sätt att göra det är att införa asylvisum på EU-nivå, så att människor lagligen kan resa hit för att söka asyl. I akuta lägen – som kriget i Syrien – borde visumkravet också kunna slopas helt.

Fler länder måste också ta ett större ansvar för att ta emot flyktingar.

Och länder som likt Italien bryter mot sina förpliktelser enligt Dublinförordningen ska ställas inför rätta i EU-domstolen.

För varje dag som går då taggtråd sätts upp i stället för att lagliga flyktvägar skapas, växer en moralisk skuld som redan är ofantligt stor.

Människor på flykt dör – EU lägger allt större resurser på att hindra dem från att ta sig hit. Däremellan finns ett direkt samband. Det är skamligt.

Mer läsning

Annons