Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebook är lite av en ulv i fårakläder. Ett behov att vara inloggad smyger sig på och vips! så är man beroende.

Facebook är inte bara kul. Många mår tvärtom dåligt av sajten. Och det tråkiga är att mycket av den tid som många tillbringar med att hålla sig à jour på sajten med vad alla andra gör skulle kunna användas till att vara social på riktigt i stället.

Annons
Alltid koll. 4,5 miljoner svenskar använder Facebook.foto: scanpix

För åtta år sedan var det knappt någon som visste vad Facebook var. Då hade Steve Zuckerberg och tre av hans studiekamrater precis grundat det nu världsomspännande sociala nätverket. I början av 2011 hade det över 600 miljoner aktiva användare. 4,5 miljoner av dem finns i Sverige.

Facebook var från början endast avsett för studenter vid Harvarduniversitet i Boston, som en arena för studenterna att lära känna varandra bättre. Sedan utökades dess räckvidd till andra universitet i området.

Därefter har sajten dragit fram över världen som en snöboll i nedförsbacke. Den har växt och växt och växt. Den 1 januari 2009 rankade Compete.com Facebook som den mest använda sociala nättjänsten i hela världen i antalet aktiva användare per månad.

Och visst är det kul att hitta vänner man förlorade kontakten med för många år sedan. Nu när folk dessutom reser, jobbar och pluggar utomlands i allt större omfattning är det ett utmärkt sätt att ha alla vänner samlade och tillgängliga på ett och samma ställe och slippa hålla reda på var folk bor, vart de flyttar och vilken adress eller e-postadress de har.

Men Facebook är lite av en ulv i fåra-kläder. Ett behov att ständigt vara inloggad, kolla vad andra gör, att själv göra dussintals statusuppdateringar varje dag smyger sig på och vips! så är man beroende. En färsk studie från Göteborgs universitet visar att många mår dåligt av Facebook – antingen för att de inte kan logga in regelbundet eller för att de jämför sig med andra och inbillar sig att ”alla andra” har mer händelserika liv än de själva. Och ju mer de använder Facebook desto sämre mår de.

Studien visar också att kvinnor använder Facebook mer än män – i genomsnitt 81 minuter per dag. För män är den siffran 64 minuter. I genomsnitt, alltså. Det finns således de som använder Facebook under betydligt fler än 81 respektive 64 minuter.

Tänk vad dessa människor hade kunnat göra på det sociala planet på riktigt – eller IRL som det kallas (in real life)! På drygt entimme hinner man gå på danskurs, gå och fika med en eller flera kompisar, gå och träna i stället för att sitta med näsan över sin dator eller smartphone och inbilla sig att man är är social. Det blir lite tragi-komiskt när man ser flera människor, som uppenbarligen är ute på stan tillsammans, sitter och glor på sina smartphones och kollar Facebook i stället för att prata med varandra och umgås.

Att Facebook är beroendeframkallande märks inte minst på att det har börjat dyka upp sajter på internet, som till exempel Face Anonymous, som tipsar om hur man blir kvitt sitt beroende. Där kan man, om man registerar sig och loggar in, få hjälp med att hitta andra fritidssysselsättningar än att kolla Facebook. Ironiskt, inte sant? En sajt som kräver registrering och inloggning för att man ska bli kvitt sitt beroende att logga in på en annan!

Men märkligast i sammanhanget är ändå hur en nätverkssajt, där merparten av alla statusuppdateringar går ut på att berätta att man just klivit ur duschen, eller är på lunch eller annat nonsens, kan vara så beroendeframkallande.

Mer läsning

Annons