Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns det en dödslängtan inom Centerpartiet?

Centern är illa ute och måste skapa lugn och stadga kring partiets politik.

Annons
Det blåser motvind. Centerns partiledare Annie Lööf har det besvärligt med dåliga ¿opionssiffror. foto:scanpix

Centerpartiet har det inte lätt. Opinionsstödet balanserar på riskdagens spärrgräns. I går kom riktigt dåliga förtroendesiffror i Demoskop för partiledaren Annie Lööf.

Hon har dragits in i härvan kring myndigheters vidlyftiga representation. De felande myndigheterna låg under Näringsdepartementet. När Lööf skulle ”ta i med hårdhandskarna”, och avskedade Tillväxtverkets chef kom hon i stället i blåsväder för departementets fakturor och för att krishanteringen från den politiska staben verkade väl beräknande.

Redan före trasslet med representation och informationskontroll hade dock Centerpartiet det besvärligt. Under Almedalsveckan förslog Annie Lööf en nystart för Alliansen genom ett möte hemma hos henne. Men förslaget var inte förankrat hos de andra. Så det blev mer irritation än nystart. Under Prideveckan gick Annie Lööf ut med ett förslag om att göra det lättare för män som har sex med män att lämna blod. Men här höll inte RFSL med henne, utan accepterade dagens restriktioner.

Den nyblivne centerriksdagsledamoten Johan Hedin skrev i söndags en krönika i Svenska Dagbladet. Där gick han till angrepp på de svenska bönderna för att de ville ha stöd av politiker och skattebetalare. Han tyckte inte att staten skulle hålla jordbruket under armarna och använde varvsstödet som varnande exempel.

Det var intressanta och renläriga synpunkter. Men onekligen våghalsigt för en representant för ett parti som traditionellt har starkt stöd bland jordbrukarna och balanserar på riksdagens spärrgräns. Det är som om det nästan funnes en dödslängtan inom Centerpartiet. Dessutom bestäms ju jordbruksstödet i hög grad genom EU. Det går liksom inte bara att avskaffa.

Annie Lööf har också fått kritik för att tala i schabloner. Tillsammans med de tveksamma utspelen har det lett till att hon har börjat jämföras med Håkan Juholt.

Alltför nedsättande kritik kan bemötas med att kvinnor granskas hårdare. Men de som gärna lyfter fram sådana strukturer står ofta till vänster och gillar inte att Annie Lööf tidigare har talat väl om Margaret Thatcher och den amerikanska libertianikonen Ayn Rand. Så det blir inte så mycket systerligt stöd heller.

Till en del är kritiken av Centerpartiet orättvis. Det har inte glömt bort landsbygds- och glesbygdsfrågor, vilket framgår av utspel och debattartiklar. Men bilden av det högerliberala urbana ”Stureplanscentern” riskerar att sätta sig.

Partiledarprocessen var också föredömligt demokratiskt. Majoriteten av medlemmarna ville ha Annie Lööf, så de bör ha vetat vad de röstade på.

När opinionssiffrorna är dåliga och partiledaren ifrågasatt växer kraven på ständigt nya utspel för att vända trenden. Det är inte konstigt, men frågan är om inte Center-¿partiet just nu behöver mer is i magen.

Alla de små borgerliga partierna har det här problemet. De vill ta sig ur ¿Moderaternas skugga och vill därför gärna profilera sig om det ena och det andra.

Men Centerpartiets bekymmer handlar till stor del om att utspelen har varit dåligt förankrade eller har mötts av sakliga invändningar. Annie Lööf har talat mycket, men inte fått lika mycket sagt. Då kan det behövas en omstart, med mer tydliga och bättre genomtänkta förslag.

Mer läsning

Annons