Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Flera partier verkar vilja agera mer på egen hand”

Kommer blockpolitiken att rämna i Västerås? Inte troligt, men sprickor syns.

Annons
Profileringsbehov. Kommer de politiska blocken i Västerås att försvagas under tiden som återstår fram till valet?

Sverigedemokraten Börje Brandhill tror i ett inlägg att ”den stora koalitionen” i Västerås är på väg att upplösas. Han hävdar att Sverigedemokraterna på budgetfullmäktige för första gången kunde spela en roll och utnyttja vågmästarställningen. Koalitionen skulle ha sett sina bästa dagar och Sverigedemokraterna vara här för att stanna.

Nu är det faktiskt inte första gången Sverigedemokraterna utnyttjade sin vågmästarställning när budgeten ska antas. Så var det även när budgeten för 2011 skulle antas.

De politiska blocken var överens om det mesta, men några frågor gick till votering. Där avgjorde Sverigedemokraternas röster på samma sätt som de gjorde i förra veckan. Året efter togs däremot hela budgeten i politisk enighet mellan blocken.

Mindre av blockpolitik skulle med all sannolikhet inte heller gynna Sverigedemokraterna. Om partierna agerade mer på egen hand skulle det tvärtom bli lättare att skapa majoriteter utan Sverigedemokraterna. Det är när partierna i blocken agerar samlat som de antingen alla måste enas om (nästan) allt eller låta de tre mandat Sverigedemokraterna vann avgöra hur omröstningen slutar.

Nu är det inte bara Börje Brandhill som börjar tröttna på blockpolitiken. Den flitige skribenten Karl-Erik Andersson (FP) tyckte i ett inlägg i går på VLT:s debattsida att allianserna bör upplösas.

För hans del handlar det främst om att de mindre borgerliga partierna hamnar i Moderaternas skugga. I stället skulle partierna var för sig profilera sig och söka samarbete till höger eller vänster i varje enskild fråga.

Den utvecklingen kan redan sägas vara på väg. Centerpartiet agerar envetet mot Moderaterna och Folkpartiet när det gäller vägen ut på Kärrbolandet.

Moderaterna bildade majoritet tillsammans med de Rödgröna för att avskaffa beställar-utförarmodellen för skolan, medan de mindre borgerliga partierna föredrog ett fristående ”Skolproaros”. Folkpartiet har gått emot projektet med en skidtunnel, ett gott tecken på att partier kan ifrågasätta spektakulära men ekonomiskt osäkra förslag.

På den rödgröna sidan har Miljöpartiet i ett inlägg visat större förståelse än de andra för att Västerås bör betala en rejäl del av kostnaden för Slussenbygget i Stockholm. Det handlar då om den del som går till att minska risken för översvämningar i Mälaren. Sedan länge är också Miljöpartiet och Vänsterpartiet emot kommunalt stöd till flygplatsen.

Så visst verkar flera partier se ett behov att agera på egen hand, inte minst när valrörelsen närmar sig. Egentligen borde det vara tvärtom. I början av valperioden brukar utrymmet för profilering vara som störst. När valet närmar sig ökar däremot kraven på att redovisa majoritetsalternativen..

Så är det på riksplanet. När de rödgröna förlorade valet avslutades det nära samarbetet och partierna agerade mer självständigt. Det gjorde det också lättare för regeringen att vinna majoritet i riksdagen. Men när valet närmar sig behöver partierna bli tydligare i regeringsfrågan.

I Västerås var blockpolitiken mer cementerad, inte minst för att båda sidor kunde se sig som valets segrare. Därför är det förståeligt om främst de mindre partierna agerar ”bakvänt” och tycker sig behöva mer profilering när valet närmar sig.

Mer läsning

Annons