Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flerbarnstilläggen är ett träffsäkert sätt att hjälpa barnfamiljer utan att försvaga arbetslinjen.

Regeringen presenterar nya förslag mest varje dag. Det ökar genomslaget, men det får inte bli för dyrt i slutändan.

Annons
Utspelstätt. De borgerliga alliansledarna presenterade i går ett utspel om höjda flerbarnstillägg.foto: scanpix

Förr försökte regeringen hemlighålla budgeten och presentera allt på en gång för riksdag och medier. Numera gäller närmast motsatt strategi. Det gäller i stället att lämna ut lite i taget av innehållet.

Därför kommer regeringen nu med nya utspel mest varje dag inför vårbudgeten. Det ger större uppmärksamhet för varje enskilt förslag.

Först presenterade regeringen skattesänkningar för pensionärerna på 5 miljarder kronor. Därefter kom satsningarna på infrastrukturen. I går presenterade Alliansledarna ökade flerbarnstillägg och fler sommarjobb åt unga. Gårdagens förslag kostar knappt 1 miljard kronor.

Det är alltid frestande att lova högre utgifter och lägre skatter ett valår. Den här gången tycker dessutom statliga Konjunkturinstitutet (KI) att det finns utrymme för ytterligare statliga satsningar för att hålla upp tillväxt och ner arbetslöshet. KI har skrivit ned tillväxten något jämfört med förra prognosen, samtidigt som statsfinanserna utvecklades oväntat bra. Det skulle ge utrymme för att satsa mer, något KI har tyckt tidigare.

Det ser på det hela taget jämförelsevis bra ut för svensk ekonomi. De hittills slutna avtalen ligger på en ansvarsfull nivå och det har gått att hitta lösningar på den infekterade frågan om bemanningsföretagen. Den svenska modellen med avtalsförhandlingar utan statlig lönepolitik ser ut att klara sig bra.

Flera länder behöver däremot strama åt för att minska stora budgetunderskott och det kan gå ut över återhämtningen för den svenska exportindustrin. Det gör att den svenska tillväxten den närmaste tiden ovanligt mycket bärs upp av hemmamarknaden.

Det är därför motiverat att ge både offentlig sektor och de enskilda människorna mer pengar. Balansgången är dock svår. Det gäller att undvika en huggsexa, där oppositionen gärna vill ligga lite högre än regeringen ett valår. Det var just den försiktiga politiken sedan 1990-talskrisen som har gjort att Sverige klarar sig jämförelsevis bra.

De hittills lagda förslagen verkar väl avvägda. Flerbarnstilläggen är ett träffsäkert sätt att hjälpa barnfamiljer utan att försvaga arbetslinjen. Någon kompensation till pensionärerna var oundviklig.

Statsminister Reinfeldt (M) har sagt att det inte blir något ytterligare steg i jobbskatteavdraget. Det verkar klokt. Markeringen att det skall vara mer lönsamt att arbeta är redan gjord. Även när det gäller rot- och rutavdragen finns skäl att stanna upp. Finns ekonomiskt utrymme att göra mer är andra skattesänkningar angelägnare.

Regeringen har i varje fall visat att den förmår komma överens och att gemensamt presentera överenskommelse efter överenskommelse. Det gäller inte den rödgröna oppositionen. Här väntar vi ännu på ett samlat ekonomiskt program.

Mer läsning

Annons