Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet och Socialdemokraterna anser att lagen tydligt behöver tillåta skolledare att förbjuda niqab i undervisningen.

Det vore fel med ett allmänt förbud mot heltäckande slöjor, men skolor bör ha rätt att kräva att eleverna visar sitt ansikte under lektionerna.

Annons

I går förändrades formerna för integrationspolitiken i grunden. Arbetsförmedlingen ges den centrala rollen i stället för kommunerna. Det skall vara ett stöd för arbetslinjen. Arbetsförmedlingen förknippas med arbete medan kommunen ses om mer inriktad på bidrag och omhändertagande.

Det kan vara en förenklad bild, kommuner och kommunpolitiker är även de intresserade av arbete och arbetsplatser. Men omläggningen är ändå en stor förändring och inriktningen på att finna arbete för de nyanlända blir tydligare.

Denna reform påverkar alla nyanlända flyktingar och utfallet får därför stor betydelse för hur väl integrationen fungerar i Sverige. Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna (DO) passade dock på att just denna dag skriva ett inlägg i Dagens Nyheter om rätten att bära den heltäckande slöjan Niqab.

DO har haft ärenden i nästan två år, men kommer först nu med ett besked. Det är däremot ett problem som berör mycket få personer.

Frågan var uppe i valrörelsen, men då hänvisades till att DO inte hade satt ned foten. Folkpartiet krävde att det skulle klargöras att rektorer har rätt att förbjuda niqab eller burka i undervisningen då det är viktigt att kunna ha ordentlig ögonkontakt med alla elever. Men då ansåg de flesta att gällande lagstiftning redan gav skolledare den rätten.

DO har en annan uppfattning, men driver inte ärendet i domstol eftersom eleven under utredningen fick fortsätta sin skolgång. Genom att de manliga eleverna oftast placerades så de inte såg hennes ansikte behövde hon inte alltid bära sin niqab. Då frågan inte har prövats i domstol är det fortfarande inte klarlagt vad som gäller.

Folkpartiet och Socialdemokraterna anser därför att lagen behöver bli tydligare för tillåta skolledare att förbjuda heltäckande slöjor i undervisningen. Vänsterpartiet i Stockholm höll med om förbudet i det aktuella fallet, men partiet på riksplanet tar avstånd och varnar för en anpassning till Sverigedemokraterna. Moderaterna och Centerpartiet vill inte ha en lagändring, men statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att det måste gå att se lärarens ansikte.

Lyckligtvis är det få som kräver förbud mot heltäckande slöjor på allmänna platser. Där skiljer Sverige sig på ett föredömligt sätt från andra europeiska länder, där sådana förbud diskuteras eller är på väg att införas. Det finns heller några starka krav på att förbjuda huvudduk.

Arbetsgivare kan välja att inte anställa personer med heltäckande slöja. Det aktuella fallet handlade om en barnskötarutbildning. Eleven har enligt uppgift inte kunnat hitta någon praktikplats och kan i varje fall inte arbeta utan niqab om det finns manliga anställda. Så det verkar osannolikt att utbildningen kan leda till ett arbete.

Det bästa vore att inte behöva peta i lagstiftningen. I många fall kan det gå att hitta praktiska lösningar. Men det vore bra om lagstiftningen prövades i domstol.

Skulle DO:s tolkning då gälla krävs en förändring. Det vore orimligt att förbjuda burka och niqab, men arbetsplatser och skolor måste ha rätt att kräva att anställda och elever visar sitt ansikte. Sedan är det upp till dem om de vill använda den rätten eller inte.

Mer läsning

Annons