Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För de fossila bränslena kommer inte att ta slut av sig själva. Det är upp till oss som konsumenter att sluta efterfråga dem.

Oljan tar inte slut, men vi bör försöka sluta att använda den.

Annons
Dam för sin hatt. Energiminister Anna-Karin Hatt sa nej till att varje EU-land ska minska energiförbrukningen med 1,5 procent per år.foto: scanpix

På lördag är det åter dags för Earth Hour. Det kan synas meningslöst att släcka ljuset en timme, men är ändå en viktig markering av att världen växer samman och att vi har ett gemensamt ansvar för att leva miljövänligt och hållbart.

I en gemensam och frivillig manifestation över hela världen är det bra med många små och synbara åtgärder. Det visar enskilda människors möjlighet att göra skillnad i det dagliga livet.

När det gäller lagstiftning och andra tvingande åtgärder är det däremot viktigt att hålla tungan rätt i mun och undvika meningslösa eller tveksamma åtgärder. Energiminister Anna-Karin Hatt fick kritik för att hon inte ställde upp på ett danskt förslag om att alla EU-länder skulle binda sig för att minska energiförbrukningen med 1,5 procent om året fram till 2020.

Danmark är ordförandeland i EU det här halvåret och vill försöka få igenom några tydliga beslut. Det är förståeligt, men kravet på aktivitet under ordförandeperioden kan locka till mindre genomtänkta förslag.

Så var det nog den här gången. Det allra viktigaste är hur energin produceras, inte hur mycket som används. Sverige är lyckligt lottat med vattenkraft, bioenergi och kärnkraft. Nu byggs också vindkraften ut i vårt ganska blåsiga och glesbefolkade land.

Danmark är däremot mer beroende av fossila bränslen, trots en ambitiös vindkraftsutbyggnad. Så det är viktigare att satsa på att ställa om dansk energiproduktion än att minska alla länders användning.

Sverige har en energikrävande industri. Bra om den använder mindre i tillverkningen, mindre bra om svensk energianvändning minskar för att företag läggs ned eller flyttar utomlands. Länderna startar också från olika nivåer. Det kan vara bättre att minska användningen mer i ett EU-land och inte alls i ett annat. Anna-Karin Hatt gjorde därför rätt som sa nej till detta förslag.

Huvudinriktningen måste i stället vara att minska användningen av fossila bränslen, som inte är förnybara och bidrar till ökade koldioxidutsläpp. I den meningen skulle dagens höga bensinpriser kunna vara en god nyhet. Oljan kunde vara på väg att ta slut och därmed blir väldigt dyr.

Så lär det inte bli. Erik Lakomaa visar i en Timbrorapport att det är långt ifrån första gången som spådomar om kommande knapphet förekommer. Men de har aldrig stämt. Teknisk utveckling med nya produktionsmetoder har gjort att nya fyndigheter har kunnat utvinnas. Så ser det ut att bli den här gången också.

Oljeskiffer och oljesand gör att oljan räcker längre. I Arktis gör uppvärmningen, orsakad av oljeförbränning, att mer olja kan utvinnas! Det finns också gott om kol och gas. Flera länder, bland annat Kanada, satsar hårt på att utvinna olja ur skiffer och sand, trots att den kräver mycket vatten och energi att utvinna.

Här kunde Sverige och EU vara mer aktivt. EU var, trots den konservativa kanadensiska regeringens kraftiga protester, på väg att klassa oljesand som ett smutsigare bränsle än konventionell olja. Men nu ser försöket ut att misslyckas. Här borde EU kunna sätta ner foten och försöka förhindra storskalig utvinning ur oljesand.

Tydligare markeringar mot det bisarra i att utvinna olja i Arktis vore önskvärt. För de fossila bränslena kommer inte att ta slut av sig själva. Det är upp till oss som konsumenter att sluta efterfråga dem.

Mer läsning

Annons