Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För den ihärdige är ingen väg omöjlig

Det är bara att utbrista i ett kollektivt ”äntligen”. Affären mellan General Motors och Spyker Cars är äntligen i hamn.

Annons
Trägen vinner. Spykers vd, Victor Muller, kan äntligen konstatera att veckor av förhandlingar med GM givit önskat resultat. Foto: Scanpix

Spyker köper Saab. Punkt. Det är knappt man tror att man någonsin skulle få skriva detta.

Ryktena om att affären var klar började cirkulera redan i måndags men SVT:s Rapport, som drog i gång hela karusellen, fick backa frampå eftermiddagen. Då hade dock redan hoppet tänts igen hos de anställda på fabriken i Trollhättan, liksom hos alla andra som är direkt beroende av hur Saabs framtid ser ut.

Spykers aktier rusade i höjden på ett par timmar på Amsterdambörsen. Motorredaktör Jan-Erik Berggren på Expressen gick till och med så långt att han på sin blogg gratulerade Trollhättan och skrev att Saab Automobile är värd den här chansen som en ny ägare och fortsatt verksamhet innebär.

Besvikelsen blev stor när det visade sig vara bara ännu ett i raden av falsklarm. Det bidde det – ingenting. Trots att det såg så lovande ut. Regeringen höll ett extra sammanträde halv tre på eftermiddagen, GM skulle hålla presskonferens tre timmar senare. Kunde man tolka tecknen på något annat sätt än att vi äntligen skulle få beskedet att affären är klar? Eller att vi äntligen skulle få ett besked, åtminstone?

GM:s presskonferens blev något av en antiklimax. Vd:n Ed Whitacre log i mjugg och förklarade att han förstod att många ville ha besked om Saab, men han hade inga att ge. Inga alls, varken positiva eller negativa. Han skulle bara tillkännage att han blir ny permanent vd för GM.

Tisdagen grydde, med fortsatt ovisshet. Att Spykers vd, Victor Muller, var kvar i Stockholm tolkades dock som något positivt.

Strax före klockan 14 meddelades så att handeln med Spykeraktien på Amsterdambörsen hade stoppats. Muller lovade en stund senare att ett definitivt besked skulle komma under dagen. Från GM var det – som vanligt – tyst.

Så äntligen, vid 19-tiden i går, kom till slut det besked som många hoppats på: GM säljer Saab till Spyker.

Det är bara att utbrista i ett kollektivt ”äntligen” ihop med alla som följt turerna kring Saab sedan GM förklarade att man hade för avsikt att sälja företaget. De tvära kasten mellan hopp och förtvivlan har varit fler än man orkar räkna.

Både Spyker och GM har velat under längre tid – Spyker har velat köpa Saab sedan Koenigsegg Group drog öronen åt sig i november förra året, GM har velat som en åsna mellan två hötappar. Ena stunden ger man besked om nedläggning, nästa är man är öppen för att sälja om rätt bud från rätt spekulant kommer.

Till slut var det alltså Spyker som var rätt spekulant. Ett nytt bolag ska bildas, Saab Spyker Automobile, och varumärket Saab får leva vidare. Victor Muller säger sig vara stolt, GM säger sig vara nöjt och näringsminister Maud Olofsson (C) kan sägas äntligen ha lite flyt. Svensk bilindustri befinner sig plötsligt på lite fastare mark och det omedelbara hotet om tusentals fler arbetslösa är avvärjt.

Hela Trollhättan firade säkert i går kväll. Våren ser plötsligt lite ljusare ut, även om det är nu som allvaret börjar. Nu ska ord och beslutsamhet övergå i handling och lönsamhet.

Till sist kan vi bara påpeka att Spykers motto lyder: För den ihärdige är ingen väg omöjlig. Det mottot har nu vd Victor Muller personifierat. För ihärdig har han varit och reviderat Spykers bud, gång på gång, när GM förkastat dem som lagts på bordet. Till slut gav det resultat.

Mer läsning

Annons