Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För omvärlden är det tryggare om president Obama blir omvald.

Den republikanske kandidaten Mitt Romney är svårdefinierad. Men partiet har gått åt höger

Annons
I blickpunkten. Delstaten Ohio kan avgöra presidentvalet i USA. Väljarna får massor av  information när kampanjerna satsar tid och pengar i Ohio.foto: Ola Torkelsson/scanpix

På onsdag drar nog en annan amerikansk väljare en suck av lättnad över att valet är över. Det gäller särskilt de som bor i del-stater där opinionsläget är jämnt. Valsystemet gör att det gäller att vinna delstater och därmed deras röster i elektorskollegiet, som formellt väljer president.

Det går att som George W Bush år 2000 få färre röster i landet som helhet men ändå bli vald till president. Något liknande kan hända i detta jämna val, där opinionsmätningarna visar nästan dött lopp i landet, men brukar ge president Obama ett övertag i nyckeldelstaterna.

Där satsar kandidaterna huvuddelen av sin tid och sina pengar. Medan andra delstater, där den ena eller andre ser ut att vinna klart, knappt får några möten, utspel eller politisk reklam överöses väljarna i marginaldelstaterna med information.

Komiker har skojat om att väljarna där inte kommer undan politiken. Hela dagen är det politisk reklam på tv, där motståndaren ofta blir hårt attackerad. Telefonsamtal, mejl, dörrknackning eller kontakter via sociala medier är andra sätt för politikerna att nå ut, ofta med ett skräddarsytt budskap till olika målgrupper. Allra intensivast är kampanjen i Ohio, nyckeldelstaternas nyckeldelstat.

Det är inte heller många väljare som ännu tvekar. Mätningarna visar att nästan alla har bestämt sig och att USA är ett politiskt delat land. Därför handlar slutspurten mest om att mobilisera de egna anhängarna och få dem att verkligen gå att rösta.

Jämfört med förra gången är entusiasmen mindre hos Obamas anhängare. Det är inte så konstigt. Fyra års regerande i en besvärlig ekonomisk tid sätter sina spår. Det har också påverkat kampanjen. Då talade Obama mycket om hopp och om att ena USA. Den här gången går budskapet mer ut på att varna för motståndarens avsikter.

Republikanerna har också gått åt höger sedan förra valet. Det har gjort att måttfulla republikaner, som förre försvarsministern Colin Powell, och den frihetsinriktade tidskriften Economist har uttalat sig för Obama.

Skiljelinjerna handlar i mycket om statens roll. Översiktligt kan Demokraterna sägas vara för att staten ska ingripa i ekonomin, men avstå från att reglera moral- och privatliv. Republikanerna vill däremot släppa marknaden fri, men låta staten reglera mer om moral och privatliv.

Den republikanske kandidaten Mitt Romney är svår att få grepp på. Han var en gång mitteninriktad, men framträdde som starkt konservativ under nomineringsstriden. De senaste veckorna har han åter verkat mer måttfull och främst kritiserat president Obama för att inte få fart på ekonomin. Tidigare ansåg Romney att Obama förde en svag utrikespolitik och ”bad om ursäkt” för USA. Men i den utrikespolitiska tv-debatten var han försiktig med konkret kritik.

Det är därför svårt att veta vad Mitt Romney egentligen står för. Men han betonar mer att USA är unikt och ska leda världen, medan Obama har varit inriktad på samarbete. Det är en för omvärlden väsentlig skillnad, som gör att det vore tryggare om president Obama blir omvald.

Vinnaren får en inrikespolitiskt besvärlig situation. Budgetunderskottet är ett allvarligt hot och mycket talar för fortsatt handlingsförlamning i kongressen.

Trots alla fel och brister är valkampanjen spännande, oviss och lockar fram engagemang. Skiljelinjerna är tydliga. När Kina i veckan utser en ny ledning sker det mesta i det fördolda. Det visar den avgörande skillnaden mellan demokrati och diktatur.

Mer läsning

Annons