Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"För vad det handlar om är inte bara att hjälpa utsatta människor att få tak över huvudet. Det handlar lika mycket om integration"

Västerås kan komma att byta strategi för att avhjälpa hemlösheten i stan. Individ- och familjenämnden utreder just nu modellen Bostad först för att se om det skulle kunna vara något att pröva.

Annons
Kylslaget. När det är bitande kallt ute är en egen bostad mycket värd. FOTO: SCANPIX

Den styrande majoriteten är positiv till den, oppositionen och frivilligorganisationerna likaså. Alldeles säkert är de hemlösa det också.

Den senaste veckan har kylan nypt rejält i näsa och kinder när vi har gått utanför dörren. De allra flesta av oss har dock kunnat stänga samma dörr om oss och sjunka ned i soffan under en filt för att tina upp, kanske med händerna runt en mugg varm glögg eller en kopp te. När vi har varit lediga har vi dessutom kunnat välja att inte gå ut om vi tyckt att kvicksilvret i termometern sjunkit för mycket.

Detta är dock inte något som alla kan ta för givet. Bara i Västerås finns omkring 300 personer som räknas som hemlösa, varav cirka 50 är uteliggare eller personer som vistas på härbärgen. På härbärgena får man inte vara på dagarna så något val att stanna inne har de inte.

Som framgår på nyhetsplats kan Västerås nu vara på väg att göra helt om när det gäller de hemlösa. Med modellen Bostad först ska – precis som namnet anger – de hem-lösa med exempelvis missbruksproblem erbjudas bostad först och sedan ska de kunna söka hjälp mot sitt missbruk. Inte som i dag, alltså, när kravet är ta tag i missbruket först och sedan bostad.

Modellen kommer från USA och har även prövats med framgång i både Finland och Tyskland. I Sverige är det allt fler kommuner som hakar på och vill pröva den.

Det ska bli intressant att se vad Individ och familj kommer fram till i sin utredning. Redan i februari kan det finnas ett färdigt förslag.

Om Västerås ansluter sig till de orter som ska pröva modellen krävs dock en insats från hela samhället – inte bara från politiker- och tjänstemanshåll samt frivilligorganisationer.

För vad det handlar om är inte bara att hjälpa utsatta människor att få tak över huvudet och en dörr att stänga om sig när det blåser och är kallt ute. Det handlar lika mycket om integration och en sådan fungerar ju bäst om så många som möjligt deltar i den.

En egen bostad kan vara just det där som ger en hemlös den där lilla knuffen i rätt riktning – att söka hjälp för sina problem, vilka de än må vara. Goda grannar hjälper också till, annars är det lätt att den efterlängtade bostaden blir en mur mot det omgivande samhället i stället för en väg in i det.

Den styrande majoriteten är positiv till Bostad först-modellen, liksom oppositionen och frivilligorganisationerna. Det är nog inte någon alltför vild gissning att de hemlösa är det också. Så då återstår bara resten av det omgivande samhället och hur villiga människor är att bli goda grannar till de utsatta som vill komma in i gemenskapen.

Mer läsning

Annons