Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvirring om EU-val

EU är viktigt, inte minst för Västmanland. Men kan ändå vara svårt att välja i EU-valet.

Annons
Hur rösta rätt? EU-parlamentet beslutar om mycket. Vad är då viktigast för väljarna i EU-valet?Foto: Robert Henriksson / SvD/ TT

Partier, organisationer, myndigheter och delar av media gör sitt bästa för att öka valdeltagandet i EU-valet. Men endast 13 procent av väljarna tycker, enligt en mätning från Novus, att de har tillräcklig information från partierna.

Det lär förbli svårt att riktigt få grepp om skiljelinjerna mellan partierna, men en rimlig gissning är något ökat valdeltagande och ett ganska ”normalt” valresultat. Men det kan bli desto mer dramatiskt i andra EU-länder.

Svenskt Näringsliv har, som framgår på nyhetsplats, presenterat en rapport om vad frihandel och EU:s inre marknad betyder för Västmanland. Exporten härifrån per invånare är större än i något annat län. Det mesta går till EU, men andra mer snabbväxande delar av världen ökar sin andel.

Det kan för övrigt – i Ukrainakrisens tider – noteras att Ryssland är det sjunde största exportlandet från Västmanland. Så en på andra grunder nödvändig markering mot president Putins äventyrliga politik kan negativa konsekvenser för enskilda företag i länet.

Trots att exporten betyder så mycket är inställningen till frihandel bland västmanlänningar ganska ljummen. Knappt hälften är tydligt positiva, medan en klar majoritet tycker att EU-medlemskapet har stor betydelse.

Nu kan frihandel låta väl abstrakt och det har heller inte på länge varit en stor politisk stridsfråga i Sverige. Fackföreningsrörelsen har, till skillnad från en del andra länder, varit för frihandel. Inom EU tillhör svenskar i allmänhet de mer frihandelsvänliga. Skiljelinjerna går snarare mellan nationella traditioner.

Nu har dock frågan om ett frihandelsavtal EU/USA seglat upp som en stridsfråga. Moderaterna och Folkpartiet har varit tydligt positiva, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet har låtit skeptiska. Så här finns en skiljelinje i EU-valet

Flera partier har försökt visa att vanliga motsättningar går igen i EU. Men det handlar då ofta om att partierna så där i största allmänhet tycker att EU ska vara försiktigt med att lägga sig i och detaljstyra.

Men just i de egna hjärtefrågorna får EU gärna ingripa, förutsatt att åtgärderna ligger i linje med de egna åsikterna.

I går sade sig Miljöpartiet fortsatt vara ett EU-kritiskt parti, men ville ändå flytta mer makt till EU om klimat- och migration. Det handlar då om att flytta upp för väljarna mycket viktiga frågor till EU.

Regeringsmakten står inte på spel, och debatten handlar ofta om var besluten ska fattas. Nationella traditioner spelar in i synen på handel eller rätten att flytta. Därför lär EU-valen förbli stökigare för väljarna än riksdagsval.

Mer läsning

Annons