Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frestelsen att vara jultomte

Från flera håll sägs att lägre skatter, högre utgifter och nollränta är vad som behövs.

Annons
Föredöme? Är det bra om politiker likt jultomten delar ut presenter genom att sänka skatter och öka utgifter? Foto: Scanpix/TT

Det kan finnas goda skäl för lägre skatter och låg ränta. Men det gäller att se upp för frestelsen att fatta populära beslut och avstå från besvärliga avvägningar.

I förra veckan var den kände nationalekonomen och Nobelprisvinnaren Paul Krugman i Sverige. Han kom med sina sedvanliga råd. Räntan måste hållas mycket låg, kanske negativ. Det måste löna sig att låna.

Det går bra att sänka skatterna, men vore fel att samtidigt hålla igen på utgifterna. Samhället är inte som hushållsekonomin. Här gäller det att låna och spendera.

Svenskt Näringsliv framhöll att det gick utmärkt att sänka skatterna utan att välfärden urholkades. Tvärtom hade regeringens skattesänkningar givit ökade resurser till vård, skola och omsorg. När andra länder drog ned satsade Sverige mer.

Från flera håll har det också kommit krav på att avskaffa eller modifiera överskottsmålet, det vill säga att den svenska budgeten ska gå på plus över en cykel med bättre och sämre tider.

Politikerna anses kort sagt vara för snåla. De spenderar för lite och är för försiktiga med att sänka skatterna. Riksbanken har en för hög ränta.

Onekligen ett annorlunda budskap än vi är vana vid. Politiker brukar få kritik för att lova för mycket och inte våga fatta obekväma och kortsiktigt impopulära beslut.

Riksbanken gjordes politiskt oberoende för att politikerna ansågs driva fram en för låg ränta och för hög inflation.

Överskottsmålen och riksdagens budgetregler drevs fram för att för att få ordning på budgeten och därmed undvika oansvariga utgiftshöjningar eller skattesänkningar.

Det nya budskapet kan låta som ljuv musik i öronen på politiker på röstvärvarstråt. De kan lova lägre skatter och högre utgifter på en gång.

De kan kritisera Riksbanken för att göra det för dyrt att låna, trots att räntorna är historiskt låga.

Det finns skäl att ändra överskottsmålet, som tillkom när budgetunderskott och statsskuld var höga. Men så är det inte längre, och då kan det vara onödigt att fortsätta att samla i statens lador.

Visst finns det skatter som borde sänkas för att få ekonomin att fungera bättre, och det finns lägen när det är bättre att stimulera ekonomin än att hålla igen.

Men det gäller att se upp. Det är lättare att överge den sparsamma linjen än att återkomma till den.

Därför vore det ändå bra om politikerna tar sirensångerna om att det vore bra att både sänka skatten och öka utgifterna med en nypa salt. För i längden går det inte att ständigt vara jultomte.

Mer läsning

Annons