Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte bort att se bortom storstäderna.

Långa köer, höga bostadspriser och svartkontrakt – tre faktorer som tynger bostadsmarknaden. Det nya hyressättningssystemet som ska införas från årsskiftet råder bot på en del av detta storstadsproblem. Något mindre orter har dock andra problem för unga som vill flytta hemifrån eller för ungdomar som vill flytta dit för att studera. Det perspektivet måste man också ha om hyresrättens ställning ska utredas.

Annons
Vill utreda. Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) tänker tillsätta en utredning om hyresrättens ställning.foto: scanpix

För att vara civil- och bostadsminister visade Stefan Attefall (KD) upp ett väldigt snävt perspektiv när han i går skrev på DN Debatt om hyresrättens ställning. Statsrådet förklarade hur långa köer till hyresrätter, höga bostadspriser och svartkontrakt tynger bostadsmarknaden.

Det stämmer. Precis som det också är sant att storskaliga subventioner inte kan lösa en redan genomreglerad bostadsmarknads problem. Men det finns en annan sanning också.

I stora delar av Sverige råder ingen bostadsbrist. Här kan de flesta som vill erbjudas en lägenhet av allmännyttan direkt eller inom loppet av några månader. På vissa orter står lägenheter tomma.

Att det är den totala kontrasten till storstadsregionernas bostadsköer betyder inte att det är problemfritt. Stefan Attefall tänker tillsätta en utredning om hyres-rättens ställning. Denna måste ta ställning till de dubbla utmaningar som boende-formen står inför.

Det nya system för hyressättning som införs från årsskiftet är en av flera lösningar på storstadsproblemet. När varje lägenhets kvalitet, standard och läge i högre grad tillåts inverka på hyressättning kan det locka fler att bygga hyresrätter.

Detsamma gäller bostadsministerns tankar om att se över de höga byggpriserna och de ofta långdragna planprocesserna ute i landets kommuner.

För universitets- och högskoleorter och storstadsregioner är det absolut nödvändigt med sådana åtgärder som kan tänkas få fart på byggandet. Om en dyr bostadsrätt är det enda alternativet för dem som saknar kontakter, eller inte har stått flera år i bostadskö, kommer många att tvingas tacka nej till studieplatser eller jobb-erbjudanden. I takt med att de stora barnkullarna från början av 1990-talet flyttar hem-ifrån kommer trycket på denna del av den svenska bostadsmarknaden bara att öka.

Men Sverige upphör inte vid Malmös, Göteborgs och Uppsalas kommungränser. Många av de unga som inom de närmaste åren vill flytta hemifrån bor på orter där det inte råder bostadsbrist, men där allmännyttans bostäder behöver fräschas upp. Nödvändiga renoveringar har skjutits på framtiden och nu är upprustningsbehovet både stort och dyrt. Det är långt ifrån självklart att kommunerna själva klarar av att finansiera arbetet utan kraftiga hyreshöjningar.

Bristen på hyresrätter är onekligen det större av de två problemen. Den berör fler personer och påverkar tillväxten och lärosätens möjligheter att locka studenter negativt. Och tak över huvudet är förstås nummer ett, men det betyder inte att det går att strunta i lägenheternas standard.

Utred för all del hyresrättens ställning, men glöm inte bort att se bortom stor-städerna.

Mer läsning

Annons