Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gotland har blivit viktigare för Ryssland

Den svenska eliten samlas på en ö Ryssland övar anfall på.

Annons
Ryssland ska ha genomfört en stor övning där ett anfall på Gotland ingick. Bilden är från en militärparad.

Ryssland har genomfört en stor manöver där anfall på Gotland ingick. Vi får vara glada att det bara var en övning.

Nästa vecka samlas större delen av den svenska politiska och ekonomiska eliten under Almedalsveckan. Så ett överraskande ryskt anfall skulle slå ut en stor del av Sveriges ledning.

Nu är det förstås ingen som på allvar tror att Ryssland tänker angripa inom kort. Därför kan den svenska eliten, möjligen ändå väl obekymrat, under en vecka samlas på ett litet område på en strategisk viktig ö i Östersjön.

Nu övade Ryssland inte bara anfall på Gotland. I Finland har nyheten att en attack på Åland ingick i samma övning fått stor uppmärksamhet. Åland är som demilitariserat område än svårare att försvara.

Övningarna är i sig inte förvånande. Olika krigsspel ingår i stormakters planering.

Däremot visar denna stora övning och anfallsplan hur spänningen har stigit i vårt närområde. Ryssland rustar upp och har agerat militärt mot grannländer.

Det har gjort de baltiska länderna, med stora rysk-talande minoriteter i Estland och Lettland, nervösa. Nato har gjort nödvändiga militära markeringar.

Det anges i sin tur av Ryssland som nya skäl att trappa upp spänningen.

De här nya uppgifterna kommer ungefär samtidigt som frågan om Nato- medlemskap åter har diskuterats intensivt. Nato- motståndare har i olika inlägg argumenterat för fortsatt alliansfrihet och varnat för att Ryssland känner sig inringat.

Det är bra att båda sidor agerar i debatten. För visst vore det en stor förändring att lägga om den svenska säkerhetspolitiken, som har legat fast sedan början på 1800-talet.

Ett Natomedlemskap skulle kräva ett brett politiskt stöd, som i dag saknas. Likaså behöver Sverige agera i samklang med Finland för att inte utsätta vårt grannland för större risker.

Det är dock ändå tydligt att Natoanhängarna har fått nya argument och ser ut att ha vind i seglen. I det nya säkerhetspolitiska läget har Nato större skäl att vilja ha Sverige som medlem.

Det gör att Nato är tydligare med att bara medlemmar är garanterade stöd om de blir angripna. Under kalla kriget räknade Sverige med stöd om Sovjet angrep.

Gotland har närmast fått ett mer utsatt läge. Under kalla kriget gick gränsen mitt i Östersjön och förhoppningen fanns att ett krig kunde utkämpas på andra fronter.

I dag är de baltiska länderna medlemmar i Nato. De är svåra att försvara, så i ett storkrig skulle de med all sannolikhet angripas av Ryssland.

I det läget blir det mycket viktigt för båda sidor att militärt kontrollera Gotland, vilket riskerar att snabbt dra in Sverige i ett krig.

Det talar för att skaffa en bättre försäkring genom att gå med i Nato. Men i ett första skede är det viktigast att stärka försvaret, vilket borde framgå tydligt under Almedalsveckan på Gotland mitt i Östersjön.

Mer läsning

Annons