Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruppandel bra som mål men fel som regel

Andel utlandsfödda på listorna är en trubbig mätmetod.

Annons
Svårberäknat. Vilken är andelen utlandsfödda/invandrare/med utländsk bakgrund bland Alliansens toppkandidater i riksdagsvalet?Foto: VLT:s arkiv

Det är viktigt att partierna tar hänsyn till att olika grupper behöver vara representerade i politiken. Men ”millimeterrättvisa” slår fel, väljare kan gilla politiker som tillhör andra grupper i samhället.

De politiska partierna har färre utlandsfödda på sina listor än vad som motsvarar dagens 18 procent av befolkningen. Det framgår av Radioekot. Vänster- partiet lokalt är som framgår på nyhetsplats ett undantag med 26 procent, klart mer än genomsnittet av befolkningen.

Så här brukar det vara före och efter valen. Det finns många grupper att mäta om deras andel på listorna stämmer med befolkningen i sin helhet. Det kan handla om unga, äldre, kön, utbildning, inkomst eller boendeform.

Några resultat över-raskade inte, som att Sverigedemokraterna har mest män på listorna. Socialdemokraterna levde däremot inte upp till att vara ett arbetarparti genom att ha den lägsta andelen låginkomsttagare bland kandidaterna.

Centerpartiet fick stå i skamvrån när det gäller utlandsfödda. Partiet har bara 5 procent på sina riksdagslistor och 10 procent på länets kommunlistor. Det är sämre än Sverigedemokraterna, som tycker att det är för många utlandsfödda i Sverige.

Resultatet antyder samtidigt att Centern i mycket är som förr. Ryktet om det storstadsfixerade Stureplanspartiet verkar betydligt överdrivet. Snarare tycks Centern alltjämt mest ha stöd från människor med rötterna på landsbygd och i mindre orter – och då blir andelen utlandsfödda lägre.

Sverige har svårt att hitta någon bra mätmetod för minoriteter. Invandrare, utländsk bakgrund har använts, den här gången mäts utlandsfödda.

Det blir trubbigt, i synnerhet som andelen på listorna inte säger något om andelen valbara. Några exempel från Västmanland visar svagheten.

Folkpartiet kom lågt i mätningen med 9 procent på riksdagslistorna i landet. Men i Västmanland talar dagens opinionssiffror för att det blir ett mandat och att det vinns av Roger Haddad. Det blir i så fall 100 procent utlandsfödda bland dem som verkligen väljs in i riksdagen i länet för partiet!

Jessica Polfjärd, Åsa Coenraads och Anna Hård af Segerstad är tre av de fyra första namnen på Moderaternas (3 mandat i dag) riksdagslista. De är födda utomlands, men adopterade som små. I den här statistiken räknas de som utlandsfödda, men i andra sammanhang räknas adopterade inte som invandrare. Så är Moderaternas siffra för de fyra första namnen 75 procent eller 0?

Personer kan vara födda i Sverige men ha stark anknytning till en minoritetskultur. De räknas inte.

Det är inte heller självklart att en utlandsfödd vill vara representerad av någon annan utlandsfödd, som har helt olika kulturell och språklig bakgrund.

Så visst bör partierna försöka vara representativa, men väljarna kan också rösta på kandidater som inte ser ut som de själva.

Mer läsning

Annons