Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallstaskolor kan väljas bort

Om föräldrar och elever ogillar politiska beslut kan de byta skola

Annons
Ska förbjudas i Hallstahammar. En elev som arbetar hemma med matteläxan. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

Det ser, som framgår på nyhetsplats, ut som om Hallstahammar kommer att bli Sveriges första ”läxfria” kommun. Det vill säga Sveriges första kommun med förbud mot läxor.

Så är numera språk- bruket. Förbjuds snus blir det tobaksfritt, förbjuds kött blir det köttfritt.

Frågan är inte ny. Vänsterpartiet väckte frågan om läxförbud och fick stöd av Social-demokraterna. Redan då protesterade de borgerliga partierna. Men det är först nyligen läxförbudet har fått nationell uppmärksamhet.

Idén går på tvärs mot den allmänna trenden i skolpolitiken, där kunskaper, arbete, ordning och reda har fått större genomslag.

Socialdemokraterna nationellt aktar sig för att framstå som ”flumskolans” försvarare. De vill ha läxhjälp åt alla, en mer tilltalande modell än rutavdrag för läxhjälp. Införandet av det rut-avdraget var inget alliansregeringen bör vara stolt över.

Läxhjälp för alla betyder rimligen att det ska finnas läxor. Men de lokala Socialdemokraterna i Hallstahammar har anslutit sig till Vänsterpartiets mer kravlösa skolpolitik och vill ta bort läxorna.

Teoretiskt skulle förändringen kunna innebära att läxorna måste göras i skolan på avsatt tid. Men då handlar det snarare om förlängd skoldag än om att avskaffa läxorna.

Frågan är vad föräldrar och elever i Hallstahammar tycker. Vill de bo i en kommun där politikerna snarare än lärarna själva ska bestämma om det behövs hemarbete?

Nu finns dock en joker när lokala politiker inför förändringar i skola, vård eller omsorg. Det handlar om rätten att välja.

Förr fanns det bara ett sätt att hindra politiker för att genomföra riskabla lokala experiment. Det var att rösta bort dem i valen.

Annars fick man finna sig nyordningen. På statskunskapsspråk kallas det ”voice”, det vill säga att påverka besluten.

Med rätten att välja skola finns också ”exit”. Invånarna/användarna/brukarna/kunderna behöver inte acceptera att kommunens politiker genom majoritetsbeslut genomför en kontroversiell förändring.

De kan helt enkelt välja en fristående skola i den egna kommunen eller i en annan. Förr hade föräldrar som inte gillade en kommun med läxförbud behövt flytta från orten. Nu kan de ” rösta med fötterna” genom att byta skola.

Det kan förstås vara så att just föräldrar och elever i Hallstahammar gillar en skola utan läxor. Men erfarenheten på andra håll visar att skolor med läxor och strukturerad undervisning får många elever.

Den röda majoriteten i Hallstahammar tar därför en större risk i dag än förr genom att förbjuda läxor. De kan förlora elever till andra skolor och därmed tvingas dra ned på de kommunala skolorna.

Mer läsning

Annons