Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här visar dock De gröna att de sätter partilinjen och kollektivet före de enskilda ledamöternas uppfattningar.

Omröstningen om riksdagen skulle erkänna folkmordet i det osmanska riket visade att det bara är borgerliga partier som accepterar att ledamöter går mot partipiskan. Samtidigt är regeringens öppna och tydliga avståndstagande från riksdagsbeslutet tveksamt.

Annons
Röstade inte. Mehmet Kaplan (MP) deltog i debatten med röstade inte mot det egna partiet.foto: scanpix. Foto BERTIL ERICSON / SCANPIX Code 10000

Dyningarna efter riksdagsbeslutet att erkänna folkmordet under första världskriget i det osmanska riket fortsätter. Den svenska regeringen har tydligt och vid flera tillfällen tagit avstånd från riksdagsbeslutet. Bland annat beklagade statsminister Fredrik Reinfeldt beslutet i samtal med den turkiske premiärministern Erdogan.

Socialdemokraterna har tidigare hotat med att KU-anmäla regeringen för att den skulle ha satt sig över riksdagen, som är Sveriges högsta beslutande organ. När partiledaren Mona Sahlin i går besökte Västerås var hon dock mer nedtonad. Hon var kritisk mot agerandet, men medgav att riksdagen formellt inte kan binda regeringen i utrikespolitiken. Detsamma har bland annat statsvetaren Tommy Möller påpekat.

Det ser således inte ut som regeringen har begått något formellt fel och det kan vara rimligt att den står fast vid sin ståndpunkt att riksdagen inte bör tolka historiska händelser. Samtidigt är Sverige en parlamentarisk demokrati, och regeringen har valts av riksdagen. Då kan det framstå som utmanande att inte alls ta hänsyn till ett beslut i riksdagen och gång på gång beklaga och ta avstånd från beslutet. Regeringen har trots allt förlorat omröstningen.

Omröstningen visade också på tydliga skillnader mellan blocken i synen på partipiskan. Tre borgerliga ledamöter och en politisk ”vilde” (före detta M) röstade med oppositionen. Det innebar att regeringen förlorade.

Oppositionspartierna röstade däremot som ett samlat block. Ingen ledamot avvek från partilinjen, trots att Socialdemokraternas partiledning tidigare hade drivit samma linje som regeringen, men förlorat på kongressen. Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin var utkvittad och har alls inte hörts av i den ganska hårda debatten.. Miljöpartisten Mehmet Kaplan höll ett inlägg i riksdagsdebatten som i huvudsak var kritisk mot motionen om att riksdagen skulle erkänna folkmordet. Men efter sitt anförande kvittade han ut sig och bidrog därmed i praktiken till att motionen gick igenom!

Det är uppseendeväckande att delta i debatten med egna inlägg, men ändå böja sig för partipiskan och därmed aktivt bidra till att den egna uppfattningen förlorar omröstningen. Miljöpartiet vill gärna framstå som mer individualistiskt och liberalt än de andra oppositionspartierna. Det har goda opinionssiffror och anses locka så kallade ”latteliberaler” i storstäderna.

Här visar dock De gröna att de sätter partilinjen och kollektivet före de enskilda ledamöternas uppfattningar. Oppositionen tillåter inte några avvikelser från partilinjen.

Det ger ett försteg i omröstningar. De rödgröna kan styra med knapp majoritet med hjälp av partipiskan, medan de borgerliga partierna får det svårare. Snart är det dags för omröstning om kärnkraften. Där uppmanas några centerpartister att följa sina samveten framför regeringens linje. Ingen tvekar däremot om att socialdemokratiska kärnkraftsanhängare kommer att följa partiets negativa linje. Vill väljarna ha mer självständiga riksdagsledamöter bör de därför rösta borgerligt.

Mer läsning

Annons