Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittills har förslagen mest varit tydliga när det gäller att kritisera regeringen.

De rödgröna partierna framstår alltmer som ”utredningsoppositionen”. Den enas om det populära, medan det svåra skall utredas efter valet.

Annons

I går kom den rödgröna oppositionen med ett utspel om sjukförsäkringen. Dagen innan hade de tre partierna presenterat en uppgörelse om försvars- och säkerhetspolitiken. Oppositionen känner pressen att framträda med en samlad politik under valrörelsen.

Men hittills har förslagen mest varit tydliga när det gäller att kritisera regeringen. Sjukförsäkringen skall ändras, så att dagens prövning mot arbetsmarknaden efter en given tid skall avskaffas. Taket i sjukförsäkringen skall på sikt höjas till tio basbelopp och den skall vara 80 procent under hela sjukskrivningen.

Men samtidigt menar oppositionen att den har omprövat sin egen tidigare politik. Det var inte bra att många lämnades utan aktiva insatser och stöd för att komma tillbaka i arbete. Bara de över 58 år skall kunna förtidspensioneras, men det skall vara möjligt att vara sjukskriven under längre perioder. Det framgår att också i oppositionens modell skall den sjukskrivnes arbetsförmåga prövas mot den övriga arbetsmarknaden.

Men de rödgröna kastar också in en brasklapp. Det skall tillsättas en bred utredning om sjukförsäkringen, och flera av förslagen kan inte genomföras i dag.

Så blir det lätt när man inte är ense och står inför målkonflikter. Här finns en genuin målkonflikt mellan långvariga passiviserande sjukskrivningar/förtidspensionering och risken att sjuka för tidigt måste söka andra arbeten. Då går det inte att både lova alla att de skall få vara sjukskrivna så länge de vill och att värna arbetslinjen.

Mönstret med dubbla budskap går igen på andra områden. De rödgröna vill satsa på ett mer nationellt försvar, men står bakom deklarationen att Sverige inte skall vara passivt om ett grannland angrips. Militären skall köpa mer svenskt, men samtidigt skall en utredning skärpa reglerna för vapen-exporten. Men utan export finns inte förutsättningar för svensk vapenindustri. Partierna är oense om värnplikten, så den skall utredas. De rödgröna är oense om insatsen i Afghanistan, så den skall utvärderas 2011.

Nyligen kom Socialdemokraterna med ett utspel om a-kassan. Där utlovades en del förbättringar, samtidigt som en bred utredning skulle tillsättas.

Det finns skäl att vara kritisk mot inslag i regeringens politik om a-kassa och sjukförsäkring. Taket i a-kassan, och på sikt också sjukförsäkringen, behöver höjas i takt med att lönerna höjs snabbare än priserna. Regeringen behöver finna fler möjliga arbeten för dem som inte längre skall vara sjukskrivna.

I ett läge med ansträngda statsfinanser, och på områden med besvärliga målkonflikter, är det dock inte trovärdigt att lyfta fram populära förslag och begrava problemen i framtida utredningar. Men det är vad oppositionen hittills har presterat. De rödgröna lockar väljarna att köpa grisen i säcken.

Mer läsning

Annons