Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtspelande Vänsterparti

Vänsterpartiet vill regera, om vinster i välfärden stoppas.

Annons
Ställe r krav.  Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt inledningstalar på Vänsterpartiets kongress på Münchenbryggeriet i Stockholm.Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Vänsterpartiet har ett gott utgångsläge inför valet. Men efter valet kan det bli desto mer besvärligt.

När Jonas Sjöstedt utsågs till partiledare fanns förhoppningar om stora opinionsframgångar. Men länge bidde det inte ens tumme.

På senare tid har det börjat gå bättre och i de senaste mätningarna ligger Vänsterpartiet klart över valresultatet. Medlemmarna blir fler och kända personer från andra partier, som Claes Borgström (S) och Birger Schlaug (MP) säger sig nu föredra Vänster- partiet.

Partiet har haft euromotståndet som paradfråga, och en mycket stor majoritet av svenska folket säger i dag nej till euron. Misstron mot privata alternativ i välfärden är enligt opi-nionsmätningar utbredd (fast många samtidigt själva väljer dessa privata vinstdrivande företag).

Det ser således lovande ut inför supervalåret när Vänsterpartiet samlas till kongress. Jonas Sjöstedt upprepade i sitt inledningstal att Vänsterpartiet gärna vill vara med och regera. Men bara om det blir stopp för vinstintresset i centrala delar av välfärden.

Partiet har problem med trovärdigheten då det aldrig har suttit i regeringen. Därför lyfts kommunalråd som är med och styr (eller som i Fagersta styr på egen hand) fram för att visa att partiet visst kan ta ansvar.

Vänsterpartiet är en trogen anhängare av blockpolitiken. Det ska vara en rödgrön majoritetsregering, och inget samarbete med borgerliga partier. Socialdemokraterna har däremot talat om att de lika gärna samarbetar med Folkpartiet och Centern som med Vänsterpartiet.

Blir det rödgrön majoritet i riksdagen har Vänsterpartiet starka kort. Samarbetet i många kommuner lär göra det svårt för socialdemokrater och miljöpartister att säga nej på riksplanet efter en valseger.

Frågan är dock om det skulle gå att kompromissa om vinster i välfärden. För det är en sak att i mätningar säga att ingen ska ta ut vinster ur verksamheten. Det är något annat om den egna uppskattade friskolan, vårdcentralen eller hemtjänsten tvingas stänga. Får vänstern igenom sin linje kan väljarmissnöjet öka när den väl genomförs.

Utan rödgrön majoritet skulle det bli svårt för en rödgrön regering att föra vänsterpolitik. Ska Sverigedemokraterna neutraliseras måste en sådan regering söka stöd hos borgerliga partier. Och det kräver kompromisser.

Då blir det riktigt svårt för Vänsterpartiet. Ska partiet svälja förtreten och stödja vad som förut har kallats ”högerpolitik”? Eller fälla en rödgrön regering och öka Sverigedemokraternas utrymme?

Vänsterpartiet spelar högt. Framgångar i valet kan bli dyrköpta senare.

Mer läsning

Annons