Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstens budget kan bli ett eldprov för regeringen. Den behöver lägga konkreta förslag och undvika nederlag i riksdagen.

Regeringen gör rätt i att inte göra vårpropositionen till ett tillfälle att komma med många nya utspel. Men i höst behöver den bli mer konkret.

Annons
Nöjd finansminister. Anders Borg tycker att läget har stabiliserats och att Sverige klarar sig bättre än andra länder. Därför anser regeringen att det inte behövs många nya åtgärder i vårpropositionen.foto: scanpix

Finansminister Anders Borg tror att den svenska ekonomin har stabiliserats. Därför såg han inte några behov av en rad nya åtgärder i vårpropositionen. Regeringen kommer med förslag om att underlätta andrahandsuthyrning och sänka skatten något för flerfamiljshus. Det ska bli mer förnybara bränslen inblandade i vanlig bensin.

Men i stort handlade vårpropositionen om hur ekonomin förväntas utvecklas och om vad regeringen planerar att genomföra längre fram. Där ska komma åtgärder för att uppnå full sysselsättning. Unga, personer med utländsk bakgrund och långtidsarbetslösa ska få bättre möjligheter att hitta arbete. Reformerna av trygghetssystemen kan behöva justeras.

I höst ska det komma förslag om ett effektivt rättsväsende och förbättrad tillgänglighet i vården. Regeringen hoppas få utrymme för sänkta bolagsskatter. Jobbskatteavdraget ska förstärkas och färre ska behöva betala statlig skatt.

Oppositionen var dock allt annat än nöjd. Alla fyra partierna tyckte att regeringen var alldeles för passiv. Snabba åtgärder mot ungdomsarbetslösheten krävdes, liksom beslut om investeringar. Socialdemokraterna lovar att deras motion kommer att vara betydligt mer konkret.

Det vore närmast tjänstefel av oppositionen att inte opponera och kräva fler åtgärder. Men i sak ligger det mycket i regeringens upplägg. Vårpropositionen ska främst vara ett tillfälle för regeringen att redovisa den långsiktiga utvecklingen. Budgeten läggs på hösten.

Regeringen kan dock komma med nya förslag, i synnerhet om läget i ekonomin har förändrats. Därför finns utrymme för att utnyttja vårpropositionen för att närmast lägga ett andra budgetförslag. Ibland har regeringarna fallit för den frestelsen.

Det är dock för mycket att närmast lägga två budgetar under ett år. Budgetarbetetriskerar att bli plottrigt och för kortsiktigt. Därför gör regeringen rätt som avvaktar med de flesta förslagen till budgeten i höst. Det ger bättre tid att diskutera och förhandla frågorna. Risken för ogenomtänkta utspel minskar.

Regeringen fick dock inte bara kritik för att vara för passiv. Den anklagades också för glädjekalkyler. Det gäller särskilt utvecklingen om ett par år. Då tror regeringen att arbetslösheten sjunker, tillväxten ökar och budgetöverskotten blir betydande.

Här kommer kritiken inte bara från oppositionspartierna, utan från flera ekonomer. De olika bedömningarna kan påverka vad Riksbanken gör med räntan. Tror den på regeringen finns mindre anledning att sänka räntan. Ligger den närmare kritikerna kan svensk ekonomi behöva en lägre styrränta. Snart vet vi hur det blir.

Den här gången är det rätt av regeringen att ligga lågt med nya förslag. Men i höst går det inte att ducka på samma sätt. Skatte-systemet blir allt krångligare, och trygghetssystemen, särskilt a-kassan urholkas. Det ambitiösa talet om full sysselsättning behöver fyllas med innehåll. Bostadsbyggandet behöver öka, här krävs fler åtgärder.

Samtidigt saknar regeringen majoritet i riksdagen, något som fick den att förra hösten avstå från att då föreslå ett högre jobbskatteavdrag. Så höstens budget kan bli ett eldprov för regeringen. Den behöver både lägga fler konkreta förslag och undvika nederlag i riksdagen.

Mer läsning

Annons