Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur humaniteten ska definieras är en politisk fråga. Den svenska asylrätten ges en alldeles för snäv tolkning.

Europadomstolen stoppade utvisningarna till Irak i oktober. Uppgifter till SVT:s Västnytt gör dock gällande att de ska återupptas i mitten av nästa vecka.

Annons
Migrationsvärk. I oktober stoppade Europadomstolen utvisningar av irakiska medborgare. I nästa vecka kan de komma att återupptas.foto: scanpix

Det sätt på vilket människor som flygs ut ur Sverige behandlas rimmar illa med vad som kan kallas en human, rättsäker och ordnad asylpolitik. För vad som i dagligt tal är humant behöver inte nödvändigtvis vara det på asylpolitikens område.

Sverige ska vara en fristad för människor som flyr undan förföljelse och förtryck. De högstämda orden använde statsminister Fredrik Reinfeldt i regeringsförklaringen i oktober.

Medlet för att uppnå detta önskvärda mål ska enligt samma deklaration vara en human, rättssäker och ordnad asylpolitik.

Här uppstår genast ett problem. Vad som i dagligt tal är humant behöver inte vara det på asylpolitikens område. Invandringen till Sverige liksom andra länder är reglerad. Ordnad, om man så vill.

Detta gör att humaniteten alltid är villkorad. Det räcker inte att vara på flykt. Det gäller att passera det politiska och juridiska nålsögat för att bli klassad som skyddsbehövande. Det är långt ifrån enkelt.

I helgen som gick sände P1:s samhällsprogram Kaliber ett program om irakier som fått avslag på sin asylansökan och tvingats lämna Sverige.

Beskrivningarna om hur flygtransporterna till Irak gått till är upprörande. Sköra och desperata människor hand- och fotfängslas, injiceras med lugnande medicin, får ”spottluva” över huvudet och behandlas på andra sätt som givetvis klassas som humana och ordnade av ansvariga myndigheter.

Bakgrunden till transporterna är att det finns ett återtagandeavtal mellan Sverige och Irak som gör det möjligt att med både frivillighet och tvång som grund sända iväg irakier från Sverige.

På papperet garanterar myndigheterna i Irak att ingen som återvänder dit behöver riskera hot, förföljelser och trakasserier, åtal, straff eller diskriminering. Utfästelser som Irak av allt att döma inte lever upp till.

Kalibers genomgång av vad som hänt med de första 45 irakier som tvingades lämna Sverige i fjol visar att 23 går att få tag i. Av dem är tio på flykt i andra länder igen och hälften av dem som är i Irak lever gömda, flera under mycket svåra förhållanden.

Genomgången förvånar inte med tanke på att Europadomstolen, som övervakar tillämpningen av Europakonventionen om mänskliga rättigheter, utreder situationen i Irak. Domstolen förklarade i oktober att utvisningar av irakiska medborgare skulle stoppas och Migrationsverket har motvilligt anpassat sig efter det. Men nu kommer nya uppgifter om att utvisningarna ska återupptas den 15 december, enligt SVT:s Västnytt.

Har situationen i Irak förbättrats?

Knappast.

Det asylsystem som finns i Sverige sedan några år bygger på att domstolarna gör prövningen av enskilda fall. Det har inneburit en mer rättssäker process. Men hur humaniteten ska definieras är en politisk fråga. Den svenska asylrätten ges en alldeles för snäv tolkning.

Återigen, Sverige ska vara en fristad för människor som flyr undan förföljelse och förtryck. Medlet för att nå det målet heter asylpolitik. Sättet på vilket den tillämpas lämnar mycket i övrigt att önska.

Mer läsning

Annons