Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag kommer ändå rykten, anklagelser och debatt i gång. Det talar för största möjliga öppenhet.

Det är oroväckande men inte förvånande att också Sverige har drabbats av ett sprängdåd. Det kräver ökad vaksamhet, men det vardagliga livet måste gå vidare.

Annons
Allvarsam. Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade sprängdådet i Stockholm.

Först väckte inte sprängningarna i Stockholm någon väldig uppmärksamhet. Det talades om fyrverkeripjäser och olyckshändelser. Men snart tätnade mystiken. Utländska medier som brittiska BBC gav tidigt stor uppmärksamhet åt händelsen och söndags morse tydde mycket på ett misslyckat terrordåd. Polisen bekräftade att en förundersökning om terroristbrott hade inletts. Ett hotfullt mejl med islamistiskt innehåll hade sänts till TT och Säpo strax före explosionerna.

Därefter har både statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask framträtt och kommenterat händelserna. Utrikesminister Carl Bildt kunde för sin del inte hålla tangetfingarna i styr och skrev på Twitter om en terroristattack redan natten till söndagen innan läget hade klarnat.

Uttalandena var de väntade. Statsminister Reinfeldt talade om oacceptabelt och oönskat (någon däremot?). Beatrice Ask tyckte det var bra att polisen har fått fler arbetsmetoder som buggning att bekämpa terrorister, men framhöll att allt inte går att stoppa. Politiker från olika håll varnade för ökade motsättningar och för att rasister kan försöka utnyttja tillfället. Ledande svenska muslimer tog avstånd från dådet.

Terroristexperter som brukar varna för allvarliga risker tvivlade på att attentatsmannen agerade ensam. Myndigheterna talade däremot inte om någon skärpt hotbild, vilket bör tolkas som att de inte tror att någon organisation planerar ytterligare dåd. Själva sprängningen förefaller också amatörmässig, vilket också talar emot att någon välorganiserad grupp skulle ligga bakom.

Det är tyvärr inte förvånande att också Sverige utsätts för terroristangrepp. Grupper och enstaka personer har agerat på flera andra håll i Europa. Det var därför mest en tidsfråga innan Sverige skulle drabbas.

Attacken hade kunnat få en mycket värre utgång med flera döda och skadade. Nu drabbades främst gärningsmannen själv, men det hela visar hur små marginalerna kan vara mellan en allvarlig händelse och en katastrof.

Nu gäller det att vara vaksam och om möjligt bistå polisen. Men det går inte att undvika alla risker och det vardagliga livet måste få gå vidare. Så har man gjort i andra länder som har drabbats. Det vore en seger för terroristerna och ett nederlag för det öppna samhället om vi skulle känna oss tvungna att undvika mänskliga kontakter, inköp, resor med mera.

Avvägningen mellan information och försiktighet är besvärlig. Polisens arbete kan försvåras om inriktningen på spaningen och eventuella misstankar om motivbild med mera blir känd. Politiker har goda skäl att undvika att jaga upp stämningen genom att vara öppen om hot och åsikter hos individer och organisationer.

Men genom den snabba informationsspridningen i dag kommer ändå rykten, anklagelser och debatt i gång. Det talar för största möjliga öppenhet. Fredrik Reinfeldts lugn och resonerande ton är en tillgång i hotfulla och förvirrande lägen. Men det vore också bra med mer öppenhet om vad regeringen tycker och tänker. För att den tycker att terrordåd är oacceptabla och oönskade är inte direkt någon nyhet.

Mer läsning

Annons