Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ishockey-VM i skymundan

Protesterna mot VM i Minsk har kommit av sig efter Rysslands övergrepp i Ukraina.

Annons
Farlig lirare. Rysslands diktator Aleksander Lukasjenko gillar ishockey och vill använda VM i sin propaganda.

Snart startar hockey-VM i Europas sista diktatur (om Ryssland inte numera ska räknas dit). Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko blev demokratiskt vald 1994, men därefter var det slut på fria och rättvisa val. Efter det senaste fuskvalet och brutala tag mot oppositionen har USA och EU infört sanktioner mot ledande vitryska politiker.

Lukasjenko har behållit mycket av det gamla. Vitryssland är nästan som ett museum över Sovjet-tiden. Nu ska det landet stå som värd för hockey-VM.

Tidigare var det en hel del protester och krav på att VM skulle flyttas. Men så blev det inte och på senare tid har det varit ganska tyst om förtrycket i Vitryssland.

Den dramatiska utvecklingen i Ukraina har satt Vitryssland och hockey-VM i skuggan. Rysslands och president Putins aggression mot Ukraina framstår som farligare. Lukasjenko är ett hot mot den egna befolkningen, men knappast mot grannländerna. Det kan däremot Ryssland och president Vladimir Putin vara.

Rysslands negativa utveckling är dock inget skäl att glömma bort Vitryssland. VM är ett tillfälle att lyfta fram och beskriva förtrycket och att stödja de oppositionella som på olika sätt modigt står upp mot Lukasjenkoregimen.

Det vore bra om stora idrottsevenemang bara ägde rum i demokratier. De svenska idrottsförbunden bör tydligt markera sitt motstånd när diktaturer och halvdiktaturer blir arrangörer. Sponsorer borde också kunna pressa de internationella förbunden att välja värdnationer som respekterar mänskliga rättigheter.

Ändå fram kan bli svårt att nå ända fram. I VM bör det i allmänhet tillåtas deltagare från alla länder och långt ifrån alla länder är liljevita demokratier. Därför lär mästerskap också i framtiden ibland förläggas till demokratiskt tveksamma länder, även om alla internationella mästerskap (OS, snart hockey och fotboll) i Ryssland bara är för mycket.

Lukasjenko kan vinna inhemska poäng med att stå som värd för hockey-VM. Men i övrigt ska fördelarna inte överskattas.

I Sverige är intresset stort, men även i stora hockeyländer som Kanada väcker VM ganska marginellt intresse. Än mindre i länder utan egen ishockeytradition.

Så visst är det tråkigt för Tre Kronor att hockey-VM, utanför några europeiska länder, väcker ringa uppmärksamhet. Just i år finns dock en fördel med det begränsade intresset.

Turneringen blir därför ingen stor internationell propagandaframgång för president Lukasjenko och den vitryska diktaturen. Alltid något.

Mer läsning

Annons