Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt fick dö av sitt svärd

Så avgick ändå Håkan Juholt. Det var lätt att misstänka att något var i görningen när presskonferensen i går var så kortfattad och Juholt själv inte var med.

Annons
VLT:s ledarskribent Richard Appelbom.

Partisekreteraren Carin Jämtin framhöll dock att Juholt hade VU:s förtroende och skulle sitta kvar. Man måste ändå utgå ifrån att sagt ord gäller, och därför var det naturligt att i går kväll tro att Juholt i varje fall skulle stanna ett tag till.

Men så var det uppenbart inte. Han slapp förnedras på en presskonferens i Stockholm och kunde själv meddela sin avgång i Oskarshamn. Men det känns ändå lite –om än naturligtvis i mer civiliserade former – som när romerska ledare förlorade makten men istället för att tas till fånga eller avrättas kunde få välja att dö för av sitt eget svärd. För ingen lär tro att Juholt ville avgå. Det handlade om att han var tvungen.

I sak var avgången nödvändig. Det hade varit omöjligt, som Socialdemokraterna i Västmanland. framhöll, för Juholt att återvinna förtroendet hos väljarna. Han framstod inte längre som seriös, och då är loppet kört för ledande politiker.

Nu är Socialdemokraterna tillbaka till ruta ett, och måste utse en ny partiledare. Den förra processen var ett illustrativt exempel på hur det inte bör gå till. Processen var sluten och den valde höll inte måttet. Nu får vi se om de lyckas bättre den här gången och om någon eller några av dem som förra gången tackade nej är beredda att ställa upp. Uppgiften är mycket svår, men det kan också vara svårt att tacka nej när partiet är så illa ute.

Mer läsning

Annons