Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Löfven sätter partiet, inte landet, främst

Säkerhetsskandalen visar att Socialdemokraterna har svårt att acceptera att de regerar i minoritet.

Annons

Den som tror att Löfven ombildar regeringen för att han prioriterar landet stabilitet, tror fel.

Många blev förvånade när statsminister Stefan Löfven meddelade att han väljer att ombilda regeringen. Allianspartiernas utspel om att rikta misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist, inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson ledde till att de två sistnämnda entledigades från sina statsrådsposter.

Ygeman blir i stället gruppledare i riksdagen, vilket visar att Löfven fortsatt har stort förtroende för honom.

Löfven valde dock att behålla Hultqvist, vilket försätter allianspartierna i en tuff position. Inom borgerligheten har kritik riktats mot avgångskraven på Hultqvist. Han anses vara en bra försvarsminister och har stort stöd i försvarskretsar.

Därmed visar Löfven att han är en skicklig förhandlare. Han ger Alliansen två av tre rätt, men viker sig inte helt. Nu ligger bollen hos oppositionen. Anna Kinberg Batra, Annie Lööf, Jan Björklund, Ebba Busch Thor och även Jimmie Åkesson kan välja mellan att framstå som ansvarstagande vuxna eller barn som inte tål en motgång.

Löfven hävdar att han ombildade regeringen för att ta ansvar för landet. Det är ett stort svepskäl. Ett eventuellt extraval hade lett till en säker socialdemokratisk tillbakagång - Löfven ville undvika en valrörelse med fokus på regeringens dåliga hanterande av IT-läckorna hos Transportstyrelsen.

Löfven hävdar att han ombildade regeringen för att ta ansvar för landet. Det är ett stort svepskäl.

Löfven uttalade argt att oppositionen gör det omöjligt att bedriva minoritetspolitik. Det visar att S inte kan hantera det nya politiska landskapet, där S med stödpartier inte har egen majoritet i riksdagen.

Trots det är Löfven fortfarande är en statsminister att räkna med. Omplaceringen av Ygeman hade troligtvis kunnat undvikas om Johansson hade fått gå direkt när skandalen uppmärksammades. I elfte timmen har Löfven hittat en strategi som fungerar. I en förhandling måste båda parter ta och ge - nu är det upp till bevis för Alliansen.

Mer läsning

Annons