Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanjen är på många sätt som bäst i Iowa.

Snart börjar primärvalen och nomineringsmötena för att utse Republikanernas presidentkandidat. Till skillnad från andra stora konservativa eller marknadsliberala partier har Republikanerna gått åt höger.

Annons
Lätt att nå. Republikanska presidentkandidaten Michele Bachmann på väg att möta väljare i Iowa med kaffemuggen till hands.foto: scanpix

Det kan redan verka som om president-valrörelsen i USA har pågått i evighet.Republikanska kandidater har samlat in pengar, drivit kampanj och debatterat i tv under hela hösten. President Obama har i praktiken börjat sin återvalskampanj med offent-liga möten och med angrepp på Republikanerna i kongressen.

En sak är dock säker, det kommer mera. Det är nästan ett helt år kvar till själva val-dagen. Efter nyår inleds primärval och nomineringsmöten i de olika delstaterna. Det är då det börjar på allvar och kandidaterna tävlar om delegater på nominerings-konventet i sommar.

Först ut är som traditionen bjuder Iowa med nomineringsmöten och New Hampshire med primärval. De är delstater med en jämförelsevis liten befolkning och flera veckors kampanj inför valen. Kandidaterna behöver då vara närvarande och söka upp verkliga väljare.

Säkerhetspådraget är inte lika stort som det senare blir. Det går att komma nära kandidaterna och ställa egna frågor. De klarar sig inte med att bara ha gott ompengar och mycket tv-reklam. De behöver en grundorganisation och vara beredda att svara direkt på väljarnas frågor.

Möten och kampanjstopp avlöser varandra i Iowa och New Hampshire. Även tidningar i mindre orter eller lokala tv-stationer kan få egna intervjuer med ledande kandidater till världens mäktigaste ämbete. Väljarna i Iowa eller New Hampshire kan bli trötta på all uppvaktning med telefonuppringningar, inbjudningar till möten och reklaminslag.

Visst kan det någon gång kännas som för mycket av de goda. Men egentligen är de privilegierade. Kampanjen är på många sätt som bäst i deras delstater.

Den här gången är kampen spännande bara i det ena av de stora partierna. President Obama har ingen utmanare, även om en och annan demokrat är missnöjd med politiken under hans första mandatperiod.

Kampen bland Republikanerna har varit desto hårdare och oförutsägbar. Den ena kandidaten efter den andra har varit i ledningen, men fallit tillbaka efter att inte ha hållit måttet. Förra veckan ledde veteranen Newt Gingrich, den här veckan går det bättre för Ron Paul, som är en principfast anhängare av en liten stat och låga skatter.

Tidigare guvernören Mitt Romney finns alltid med i täten, men tycks inte kunna ta en avgörande ledning. Han anses antingen inte tillräckligt konservativ eller anklagas för att byta åsikter lika ofta som andra byter skjortor.

Det mest slående är skillnaden mellan Republikanerna och andra större högerpartier som Moderaterna eller brittiska Tories. De har rört sig mot mitten och strävat efter att framstå som statsbärande och måttfulla.

Efter nederlaget i presidentvalet 2008 har Republikanerna däremot radikaliserats. Kandidaterna tävlar om att inta hårda högerståndpunkter. En både måttfull och konsekvent kandidat som Jon Huntsman har hittills bara stöd av några få procent i opinionsmätningarna.

Partier i andra länder fick inse att val vinns i mittfältet. Kan Republikanerna verkligen vinna utan att bli mer måttfulla?

Mer läsning

Annons