Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan Ukraina enas av alla ryska hot?

Ryssland försöker destabilisera Ukraina, men kan inblandningen slå tillbaka?

Annons
Östlig oro. Proryska aktivister ockuperar byggnader och ställer till bråk i östra Ukraina. Foto: AP /TT

Ukraina är en mosaik där olika delar av landet saknar en gemensam historia, med olika språk och kyrkor. Samhörigheten med Ryssland finns, men Putins översittarfasoner kan öka uppslutningen kring Ukrainas oberoende och västorientering.

USA anklagar Ryssland för att hålla på och destabilisera Ukraina genom en kampanj av provokationer och sabotage. Det är mycket hårda ord, men det är lätt att se ett oroande mönster i ockupationerna i flera städer i östra Ukraina.

Ryssland pressar också Ukraina genom att kräva in skulder och höja priset för den viktiga gasexporten. Samtidigt försvåras ukrainsk export till Ryssland. Risken är också att västlig hjälp går vidare till att betala rysk gas och därmed i stället hamnar i president Putins fickor.

Den ukrainska regeringen utlovas stöd av Internationella Valutafonden, men bara efter kortsiktigt smärtsamma beslut som högre skatter, lägre barnbidrag och minskade gassubventioner. Valutan har devalverats med 40 procent, så det väntar kärva tider för många ukrainare.

De kan trösta sig med att hästkuren kan få fart på utvecklingen. Efter Sovjets fall låg Polen och Ukraina på ungefär samma nivå, i dag är ekonomin mycket bättre i Polen.

Ukrainas premiär- minister Jatsenjuk har lovat att det ryska språket ska få behålla sin officiella status i regioner i östra Ukraina och erbjöd större självstyre till regionerna. Det är att gå de missnöjda några steg till mötes, utan att gå med på de ryska kraven om att Ukraina ska bli en federal stat.

Det kan vara klokt att ge mer utrymme för lokala variationer, förutsatt att det inte utnyttjas av Ryssland för att ta över fler delar. För Ukraina är på många sätt ett splittrat land. Där finns en gemensam historia för 1 000 år sedan med Ryssland och Vitryssland.

Därefter har de olika delarna under lång tid varit under olika härskare. Galicien (längst västerut) var under Polen/Österrike ända till 1945. Östra Ukraina kom under ryskt välde från 1600-talet, medan centrala Ukraina tillhörde Ryssland från 1700-talet.

Södra delen blev en del av Ukraina först under Sovjettiden, och ingick inte under den korta självständigheten efter ryska revolutionen.

Ryska och ukrainska är som svenska och danska. Landet har fyra stora kyrkor, där patriarken i Moskva ligger lågt i konflikten för att inte stöta sig med mer ukrainskt sinnade kyrkomedlemmar.

I valen har östra och delar av södra Ukraina mer stött ryssvänliga politiker, medan västra och centrala Ukraina har stått bakom dem med mer västlig orientering. Men i alla delar har det funnits ett stöd för den ukrainska staten.

Därför kan splittringsförsöken slå tillbaka. Även de som tidigare har velat ha nära förbindelser med Ryssland kan vända sig mot Putin och det ryska.

Mer läsning

Annons