Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimathotets två fronter

Sverige kan inte på egen hand hindra uppvärmningen. Därför krävs även anpassning till klimatförändringarnas effekter.

Annons
Klimathot. Varmare klimat gör att fästingar flyttar längre norrut.

Den nya rapporten från FN:s klimatpanel är mer oroande än tidigare. Risken för kraftigt höjda medel- temperaturer är stora. En del negativa effekter är redan här. Andra är på väg.

Därför krävs att de stora utsläppsländerna vidtar effektiva åtgärder för minskade utsläpp, men också att vi på anpassar samhället till förändringarna.

Det hade varit trevligt om den senaste av FN:s klimatrapporter hade varit ett aprilskämt. Men den är tvärtom allvarlig och uppfordrande.

Den pekar på vad som händer och kommer att hända i klimatförändringarnas spår. Torka, översvämningar, sämre skördar, fisk som flyttar och hotat djurliv lyfts fram.

Vatten- och matbrist riskerar att leda till nya och hårda konflikter. Havet hotas av försurning och stigande temperaturer.

Även i Sverige märks förändringarna enligt SMHI. Fästingar flyttar norrut och trädgränsen rör sig uppåt. Det blir fler värmeböljor och skyfall.

Det finns avvikande röster. En forskare hoppade av rapporten, och ville lyfta fram att det även finns positiva effekter på sina håll av ett varmare klimat. Klimatskeptikerna kommer nog att peka på att jordens medeltemperatur inte har ökat de senaste åren. Nog vore det bättre om det hade rätt och det inte såg så illa ut för världens framtid.

Då bör framhållas att rapporten har författats av 309 klimatforskare från 70 länder. De har haft hjälp av 436 delförfattare och 1 729 experter och granskare.

Därmed måste vetenskapen ha ansetts tala, något som framhålls också av USA:s utrikesminister och Storbritanniens miljöminister. Rapporterna bör vara vägledande för beslutsfattare.

Frågan är om de alarmerande rapporterna leder till att världen som helhet når bindande uppgörelser. Det har visat sig vara svårt att få alla länder att enas.

Därför kan det krävas att de stora utsläppsländerna eller regionerna, som USA, EU eller Kina sluter egna avtal eller agerar själva.

Här hemma framhåller regeringen att Sverige som helhet ligger bra till, men att mer behöver göras för att minska utsläppen från transporter. Fast regeringen vill inte höja koldioxidskatten på drivmedel.

Oppositionspartierna kritiserar regeringen för att göra för lite. Det tycks dock finnas en större samsyn om att satsa på ökat klimat-bistånd, även om Vänsterpartiet och Miljöpartiet kritiserar att pengarna tas från annat bistånd.

Men det räcker inte med att minska de svenska utsläppen. Anpassning krävs för att klara redan förutspådda försämringar.

Mer läsning

Annons