Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsekvenserna av svängningarna är många.

Både Moderaterna och Alliansen står inför svåra utmaningar. Ett alternativ vore ett utökat samarbete med Miljöpartiet.

Annons
Alliansen. Under Moderaternas dag i Almedalen ifrågasatte många Alliansens framtid.

Tre dagar har gått av årets Almedalsvecka. Sverigedemokraternas dag i söndags präglades av utspel om invandringspolitik liksom en öppning från partiets sida gentemot ett femte jobbskatteavdrag. Under måndagen pratade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson om vikten av reparationer snarare än nyköp.

Både Jimmie Åkesson och Romson nämnde under olika utspel Moderaterna. Den förstnämnde sade sig vara övertygad om att han skulle bli uppringd av moderatledaren inför nästa regeringsbildning. Romson valde att lämna sina glasögon på podiet till efterföljande talare, som var just Fredrik Reinfeldt. Detta som en uppmaning till honom att inte glömma bort de barn som lever i fattigdom, vars föräldrar inte har råd att köpa glasögon till dem.

Moderaternas dag präglades i högre utsträckning än de två tidigare av ifrågasättanden gällande partiets framtid. Mest tongivande var en debattartikel i SvD i vilken opinionsanalytikern Arne Modig, det före detta statsrådet för Moderaterna Ulrica Schenström och den tidigare presschefen för Socialdemokraterna Dan Svanell konstaterade att allt färre litar på Alliansen.

De snabba svängningarna i den svenska politiken lyfts i artikeln fram. Debattörerna skriver: ”Ett uträknat parti förknippas nu med stora framtidsförväntningar och en hyllad regering möts av växande tveksamhet.” Det är en intressant iakttagelse och konsekvenserna av svängningarna är många. Och oaktat Moderaternas fall i opinionen sedan Stefan Löfvens tillträde har den socialdemokratiska hegemonin börjat luckras upp. För bara några år sedan var det otänkbart att de borgerliga partierna på regelbunden basis skulle kunna rubba Socialdemokraternas ledning i opinionen. Att hegemonin ändock fortfarande existerar tar sig uttryck i att Socialdemokraterna som sannolikt enda parti har ett mycket stort stöd även under perioder då partiets representanter inte konkretiserat vad de vill politiskt.

Att diskutera bakgrunden till Alliansens sjunkande stöd i nuläget tycks alltid leda till slutsatsen att de borgerliga partierna inte har majoritet i riksdagen. Den rimliga åtgärden borde då vara att se till att få majoritet, förslagsvis genom mer samarbete med Miljöpartiet. Det finns många punkter partierna borde kunna enas om. Migrationsfrågan har partierna redan inlett ett samarbete kring.

Ytterligare ett problem som primärt Moderaterna dras med gäller partiets framtoning. Inför valet 2006 sköttes införandet av den nya retoriken diskret. I dag liknar utspelen varandra och det blir allt mer uppenbart att partiets representanterförsöker att vinna väljarnas förtroende genom att upprepa mantran om ansvarstagande. Men att det har fungerat en gång betyder inte att det kommer att fungera igen.

I debattartikeln i SvD noteras att väljarna inte tycks behöva ett sammanhållet alternativ för att känna tilltro till oppositionen. När valet närmar sig lär dock frågan bli viktigare. För vilka kan Socialdemokraterna under Löfven tänka sig att samarbeta med och vilka kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna? Det är svårt att sia – särskilt om framtiden.

Mer läsning

Annons